De naastenliefde van Wilders en z’n beweging

Ayn Rand
Afgelopen week trok een artikel in The Guardian mijn aandacht. “Confession of a recovering Objectivist” stond erboven, waarin Victoria Bekiempis opbiechtte hoe ze begeesterd was geraakt door Ayn Rand en ondanks het verwerpen van haar ideeën nooit echt los van haar is gekomen. Bekiempis:


“Ayn Rand is one of those people whom you just want to go away, but won’t. I say this not with hate or ignorance, but with deep familiarity.

When, as a self-absorbed college freshman, I first came across the Russian emigre author of The Fountainhead and Atlas Shrugged, she seemed like the coolest thinker ever – what selfish person doesn’t want to hear that being selfish doesn’t just feel good, but actually is good, too? 

I quickly devoured nearly all of her atrocious tomes with a sort of blind hunger – that ferocious pseudo-intellectual reading you do only to confirm your beliefs, if you will. Indeed, I devotedly hung on her every word, even becoming an officer of my university’s Objectivist club. At one point, I may even have been president.  

Much to the lament of my philosophy classmates, I was that girl who frequently (and loudly!) argued in favor of Rand’s illogical claims that altruism doesn’t exist; that selfishness is a virtue; and that “rational egoism” is the only right way to live.”

 


Ayn Rand, de geestelijke leidsvrouwe voor alle mensen die een rechtvaardiging zoeken voor hun materiële welvaart en hoe die verworven is. Het spreekt dat bij Rand het kapitalisme niet ter discussie staat. Elke vorm van kritiek op en analyse van dit door mensen ontwikkelde economische systeem is taboe. Sterker, kapitalisme wordt bij haar tot een ideologie waarin je dient te geloven. Ze schept de voorwaarde om zich als individu totaal te ontplooien los van welke beperkingen ook, die van de staat voorop. De optelsom van die actief handelende individuen leidt aldus volgens Rand tot een samenleving die optimaal functioneert. Het egoïstisch eigenbelang als leidraad voor samenleven. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Je bezighouden met Ayn Rand zou pure tijdsverspilling zijn ware het niet dat uit het rechtse, fascistisch angehauchte politieke spectrum deze leer gepropageerd wordt. Zelfs Rutte schijnt gecharmeerd te zijn van haar “The Virtue of Selfishness, las ik ergens. Zonder twijfel is Wilders een aanhanger, we hoeven maar richting zijn Amerikaanse connecties te kijken, w.o. zijn vriendin Pamela Geller. Je zou haar “objectivistische” leer als de verborgen agenda van Wilders kunnen zien.

De verspreiding vindt plaats op internet via allerhande sites en sociale media. Ook in Nederland. En zo kwam ik Alexandra Strieker en Victor vd Sterren tegen op Twitter en kwam ik bij het blog Liberale Media uit, van Carla Wijnmaalen. Onversneden Ayn Rand propaganda treft u bij deze mensen aan. Een eigen vocabulaire hanteren ze en criticasters wordt het reageren onmogelijk gemaakt. Voor een open discussie zijn ze doodsbenauwd. Reageren doen deze lieden puur ad hominem als je niet tot hun beweging behoort. Impliciet hanteren ze ook nog een andere Leitgedanke, de kreet van Wilders, de enige waar hij zijn openlijk politiek opereren op baseert, “Islam = fascisme”. Op deze wijze is hun wereldbeeld compleet. Het kapitalisme als bron van al het goede, de Islam als bron van alle kwaad. En, o hoe mooi, ze kunnen zich optuigen met het predicaat anti-fascist.

Laten passeren deze propagandapraatjes, deze figuren negeren, die andere personen, ongebonden vrijdenkers, beschouwen als dwazen? Nee, zie wat ze verspreiden als sluipend gif dat onze maatschappelijke cohesie steeds verder stuk maakt en geen enkel probleem oplost, integendeel. Vandaar dat ik wens te blijven reageren om hun uitspraken, hun ideologie aan de kaak te stellen. Als reactie op deze voor hun vermetele daad ontstaat bij hen de lust tot vernietigen. Zo gaan fascisten te werk. Een voorbeeldje slechts, eentje uit een eindeloze rij, van vandaag op Twitter:


 


U ziet hier de intelligentsia uit de PVV gelederen aan het werk. Wat ging aan deze tweets vooraf? Enkele vragen over het artikel van Bekiempis en nog wat. Om het geheel in te ramen volg ik de TL van @victorsterren vanaf 10 juni, de dag waarop het artikel verscheen. Die van @CassandraTroy was enkele dagen afgesloten…


De helden van Victor vd Sterren

victorsterren Jun 16, 10:41am via web

@lexbacker @bozoc @Bart3245 Ik kan in ieder geval stellen dat in de tijd dat mijn ideale politiek werd gevoerd (dus: de nachtwakersstaat pre-1917), er geen tot zeer weinig schuld was. Pas sinds de opkomst van ‘sociale’ politiek is er een staatsschuld. Dat geeft toch echt te denken. Daarom ben ik ook voor modern censuskiesrecht: wie uit de staatsruif eet, zou niet moeten mogen stemmen. Democratie houdt immers in dat je van een minderheid steelt, aan een meerderheid geeft, en daardoor die meerderheid loyaal houdt, en de de diefstal democratische “legitimeert”. Ik kan het niet absoluut bewijzen, maar alles duidt op causaal: zie uitleg die ik net gaf. Staatsuitgaven/herverdeling/belasting/staatsschuld/inflatie zijn ALLEMAAL geëxplodeerd sinds de invoering van algemeen kiesrecht. Als je de ontvanger laat (mee)bepalen hoeveel en waaraan de betaler moet bijdragen, dan heb je in essentie een roofstelsel gemaakt. Dat is exact wat de moderne democratie is. Ik geef, ondanks de belastingen, heel veel aan goede doelen. Belastingen lager = mijn bijdrage omhoog. Daar heb ik geen overheid voor nodig. Vol bewondering en overgave knielt Victor vd Sterren neer in het pantheon van de verlichte geesten voor een B-acteur uit Hollywood en een kruideniersvrouwtje uit Engeland. 

Ongewild, en zeker niet voorzien, is die TL een portret geworden van iemand die zichzelf tot liberaal bestempeld, echter in zijn denken volkomen opgesloten zit  in een ordinaire dogmatiek en een volstrekt antiliberale houding hanteert in zijn contact met anderen. Iemand die buiten de realiteit van alle dag schijnt te staan. Toch weiger ik in te gaan op de psychische gesteldheid van wie dan ook. Voor mij tellen uitsluitend de geventileerde ideeën en die liegen er bij hem niet om. Rechts reactionair, fascistisch. Een miserabele man die Victor van der Sterren.

Lees nog maar eens het milde stuk van Victoria Bekiempis. Het helpt de vieze smaak na het lezen van die @victorsterren en @cassandratroy tweets weg te spoelen.


 Uitgelichte foto: Hulton Archive/Getty Images

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.