Heksensabbat en een heksendans

Johann Heinrich Füssli: Les Trois Sorciers
Schermafbeelding 2014-06-05 om 21.17.36Heksen, ze spreken kinderen nog tot de verbeelding. Waar komen ze vandaan? In de volgende documentaire wordt een antwoord gegeven.

Vooraf. De late Middeleeuwen, de Kruistochten, de vervolging van ketters, de inquisitie. Vervolgens heksen. Tot in de 17e eeuw worden voornamelijk vrouwen vervolgd, een vervolging ontstaan omdat het volk dat oorspronkelijk wilde.

Nadat de moslims verjaagd waren uit Europa, de joden verdreven uit Spanje en Portugal maakte het christelijke Europa zich op voor vervolging in eigen gelederen. Denk aan de Kartharen.

Schermafbeelding 2014-06-05 om 21.20.11Ketters en heksen moesten met wortel en tak uitgeroeid worden. Bescherming werd ook geboden, zalven met mensenvet. Zo kannibalistisch was Europa in het begin van de moderne tijd.

Is er wezenlijk wel veel veranderd sinds die donkere Middeleeuwen en de periode erna?Aardig om hieraan nog toe te voegen is dat heksenvervolgingen in de Nederlanden plaatsvonden onder de calvinisten, niet onder de katholieken. Buiten christelijke contreien kwam dit verschijnsel al helemaal niet voor. Vreemd toch die christelijke waan om anderen aan te duiden als des duivels of zielloos. In beide gevallen mochten mensen gewoon vernietigd worden. Ook in deze verlichte tijden met alle kennis waarover we beschikken, kon een Amerikaanse president gewoon fabuleren over het Rijk van het Kwaad. Nu wordt gesproken over een woestijnideologie, uiteraard een barbaarse, een minderwaardige. Eveneens om uit te roeien.

De heksenvervolgingen hebben we overwonnen. De heks kwam in sprookjes terecht om de reine kinderziel te beschermen tegen het kwaad dat altijd van onbekend, van buiten komt. Geromantiseerd werd het ook. Luister maar wat een kunstenaar in zijn dromen, of was het een nachtmerrie, meemaakte. Een heksensabbat:
 


Nu een ware heks, een vrouw die betovert door middel van haar danskunst, de grondlegster van de moderne dans, Mary Wigman. Haar heksendans is beroemd, nauwelijks te vatten.


Nog even die heksenvervolgingen. De Hexenhammer kunt u hier als PDF downloaden.
  

Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.