Ik ben Tibaert

Miyagawa Choushun
Schermafdruk 2015-01-12 21.15.49Het is wel eens lastig als je je mond niet kunt houden als je vindt dat er iets onrechtmatigs of onrechtvaardigs plaatsvindt. Je kunt een pak rammel oplopen, het kan je je geld en je carrière kosten, je moet oppassen dat je je naaste verwanten niet dupeert, maar het zit in de aard van het beestje. Mijn mond houden kan ik niet en wegkijken wil ik niet. Diplomatiek te werk gaan, bedacht zijn op eigen voordeel en aanzien is van een andere orde, dat besef ik als geen ander.

Het grote plus is als je je nek durft uit te steken dat je veel zaken duidelijk kunt maken waar anderen hun voordeel mee kunnen doen. Discriminatie, verdacht maken, buitensluiten en al die zaken waarmee mensen die niet in de mogelijkheid zijn zich te verweren mee worden geconfronteerd. Stel u zichzelf maar voor als moslim in dit door Bataven geteisterde land en u weet wat ik bedoel. Veel vrienden verwerf je er niet mee, want een unverfroren houding wekt veel verdenking op, zeker als ze niet personen maar hun woorden en daden betreft.

Durf je nog te komen, word je dan tot je grote verbazing gevraagd. Helaas, de meeste mensen reageren rechtlijnig, een beetje in de geest van wie niet voor mij is is tegen mij volgens het vriend-vijand sjabloon. Primair beoordelen ze anderen op een kenmerk, huidskleur, geloof, afkomst, taal en bovenal, lijkt het tegenwoordig wel, op hun politieke voorkeur. Grenzen passeren, over hun schaduw heen springen is teveel gevraagd.

O, wat was men verrukt over Tibaert. Hij lustte die PVV’ertjes rauw, zelf durfden ze er niet mee in contact te treden. Echter toen een van hen onder schot kwam te liggen vanwege smaad en laster werden de fronten gesloten, hield men de mond, keek de andere kant uit en dieptepunt van dat al, men ging er nog een schepje bovenop gooien. Die figuren zijn werkelijk in mijn ogen mensen waarvoor gewaarschuwd moet worden, bezig als ze zijn om hun ego uit te vergroten al is het ten koste van iemand die zijn integriteit wenst te behouden. Niets is dan te dol.

Tibaert kwam dit alles zeer van pas, want het werd een leerschool in de praktijk van alledaagse fascistische methodes. Dit alles voor het voetlicht brengen kost wel de nodige energie, zeker als via internet er alles aan gedaan wordt je de mond te snoeren. Ook die praktijken kwamen als illustratie van pas. Met een grijns op mijn gezicht moet ik steeds weer denken aan Paul, de broer van Wilders, die beweerde dat Nederlanders, Orwell citerend, niet vatbaar waren voor fascisme en vervolgens een illustratie gaf hoe een fascistisch discours verloopt. Het is maar wat je onder fascisme verstaat. De fascisten dat zijn de anderen… Bij die stellingname valt spreker meteen door de mand. Fascisme steekt in ons allen, dat ontkennen maakt pas fascisme mogelijk.

Ondanks nogal wat bittere ervaringen schrik ik steeds weer. Via Facebook reageer ik op een vriend, iemand met een groot didactisch vermogen. Hij wierp vragen op over godsdienst, terreur en dictatuur. Daarop wilde ik wel reageren, temeer daar ik dit net had weggezonden: Grenzenloos, de natie. Het sloot er perfect bij aan. Ook iemand anders had gereageerd, naderhand bleken haar reacties voor mij niet meer zichtbaar. Eens gekeken wat ze op Twitter te melden had:


Ondersteund door het ‘vrije westen’ snoert men hier ook de mond van mensen die vrijheid nemen
bbc.com/news/world-lat…

 


Zij is het die me vroeg; “Durf je nog te komen” en zegt weet te hebben van fascisme. Ik denk dat, als je bang bent, snel een kant kiest zonder je in de materie te verdiepen, die in Paraguay of hier in Nederland, je al verloren bent. In feite leverde zij mij voortdurend het bewijs, zonder dat te willen, dat de lieden waarmee zij omging en door en door vertrouwde, foute mensen zijn. Vaker heb ik al gezegd, ze is een lieve, hartelijke vrouw, maar ze heeft zich voor me afgesloten en is in de armen gevallen van lieden die terecht tegen Wilders ageren, maar als het erop aankomt exact zo handelen.

U merkt het, als je begint met een kruidenvrouwtje eindig je uiteindelijk op de virtuele brandstapel. Dat genoegen gun ik onverlaten niet. We zullen zien waar het schip Tibaert zal stranden. Er is veel te veel materiaal voorhanden om dat zo maar verloren te laten gaan. Wellicht pikt iemand mijn draadje op en maakt een heuse studie van al die fascistische ongein.

Het beeldmateriaal van de afgelopen jaren valt hier terug te zien: Screenshots. Het overzicht is bijna compleet. Op dat weblog verder onder meer de TL van Tibaert, die teruggaat tot in november 2012. Ook de andere TL’s van me vallen op die site te zien.Vanwege de moraal en de goede zeden heb ik bij dit bericht een extra afbeelding geplaatst: “De zeven schonen in het bamboewoud” – Miyagawa Choushun (1683-1753)


Bron afbeeldingen: Black coffee

Een gedachte over “Ik ben Tibaert

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.