Een handvat

Égypte : une révolution en perdition
Asef Bayat: “The great revolutionary Rosa Luxemburg goes so far as to suggest that revolution is the only form of “war” in which the ultimate victory can be prepared only by a series of defeats.” Anders geformuleerd, van alles wat we ondernemen is 95% tot mislukken gedoemd. Dat maakt niet uit, we leren ervan en we komen hoe dan ook weer een stukje verder. Als we onze ervaringen delen en doorgeven aan ons nageslacht hoeven zij niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden.

Alweer een handvat om te beoordelen hoe mensen op internet te werk gaan. Voor het merendeel zijn ze helaas beducht op het eigenbelang, op het vergroten van het ego en het kleineren van wie hun handelwijze doorprikt. Het is een constante. Er zijn zelfs lieden bij die zich niet schamen Gramsci te citeren. Niets vind je bij hen terug van enigerlei ervaring en creativiteit waarmee wij ons voordeel kunnen doen. Een zelfgenoegzame houding van kijk ons eens, die boekjes hebben we allemaal gelezen. Eentje blaast zich compleet zelf op, wat, ik heb ze vertaald. Wat een troosteloosheid.

Bayat trekt lering uit de lessen van Gramsci:

Schermafdruk 2016-08-17 22.19.51“If we follow Gramsci, it should be possible to work on such a project even under the shadow of authoritarian states and neoliberal economies.
I have suggested that the idea may begin with building an “active citizenry” endowed with the “art of presence;” a citizenry that possesses the courage and creativity to assert collective will in spite of all odds by circumventing constraints, utilizing what is possible, and discovering new spaces within which to make themselves heard, seen, felt, and realized.”

Zo is het, die ruimte leren ontdekken, ze zien en ze gebruiken. Internet is er zo eentje. Wat doen sukkels? Laat ik er maar over ophouden. Het kost teveel onnodige energie… 

De Arabische Lente… Het lijkt een eeuwigheid geleden en hoe komt dat? Precies, omdat we steeds achter die vervloekte actualiteit aanhollen. Zij lijkt wel ons ritme en ons denken te bepalen met dagelijks het TV journaal als hoogmis. Niets, bijna niets wordt verwerkt, geen draden worden opgepakt, loze berichtgeving en ach en wee roepen. Zullen we op deze manier ooit iets leren begrijpen? 

Wat mij betreft, koppig als een ezel blijf ik. Verder wens ik niet dat gajes (over mij) de dienst gaat uitmaken nu voor mij het einde steeds dichterbij komt, daarvoor ben ik te zeer anarchist: Ni dieu, ni maître. Mais Filou, zei ik er vroeger bij. Filou, onze poes.


Voor het werk van Antonio Gramsci kunt u bij Argument Verlag terecht. Verder beveel ik als inleiding de lezingen van Eric Hobsbawm aan: 

“Gramsci and Marxism” (1987) 

Part 1: Streaming MP3 | Download (43:30) (29.9 MB)
Part 2: Streaming MP3 | Download (19:06) (13.1 MB)Uitgelichte foto: Jeune Afrique – bron / Ingevoegd: Filou

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.