Een uniek schepsel

School of the Deaf (1900)
Uniek, een door en door Bataafse in het Maastrichtse. Ik ben toch wel blij dat ik haar heb leren kennen. Ze weet alles over fascisme, over Spanje en Franco, over Wilders, over de media, het verzet tijdens de WO II, werkelijk alles over het menselijke brein, ze heeft een duidelijk concept over hoe het met de gezondheidszorg verder moet, over stedelijke ontwikkelingen en verkeer heeft ze nuttige voorstellen, de pier in Scheveningen bijvoorbeeld, in hart en nieren een feministe, inzicht in de financiële wereld en last but not least een groot pedagoge.

Hoe zou het haar vergaan? Ooit liet ze weten dat de familie Scaf bedreigd werd door onverlaten. Ik zou dat bericht nog eens graag willen laten zien, helaas het is verdwenen. Zou dat komen omdat Tibaert het opnam voor een vrouw, die op een hoogst onbeschofte wijze was lastig gevallen door een alcoholist en veroordeeld bedreiger van het koningshuis? Iemand, waarmee de Bataafse nauwe banden onderhield? Tibaert kreeg haar tierend aan de telefoon, vervolgens schreeuwde ze lul op de vraag, wat er aan de hand was en vanaf dat tijdstip was elk contact verloren.

De Bataafse heeft weet van leed mijn familie aangedaan tijdens de oorlog. Ze heeft ook weet wat mijn broertje is overkomen. Toch ging ze collaboreren met iemand die over Tibaert zei: “Hij heeft er letterlijk een broertje aan dood.” Ze vond zijn stukjes, zijn rijmelarij en zijn plaatjes prachtig. Ook de stukjes van Ina, die ze meteen mocht overnemen. Tibaert niet, daarover ging Ina klagen en met groot succes. 

Bataven staan ergens voor, ze houden hun rug recht, zijn altijd oprecht, weten wie hun vijand is en spreken luid en duidelijk, zodat geen misverstand mogelijk is. Zij mogen verkrachten, aanranden, letterlijk en figuurlijk, daar draaien ze hun hand niet voor om. Een verrukkelijk volk, je pikt ze er in het buitenland meteen tussenuit, tot wederzijds profijt. Maken dat je wegkomt en zeker niet Nederlands spreken is dan het parool.

Ja, hoe zou het haar vergaan? Wat lees ik daar, ze is een schepping van…

Communisten worden monddood gemaakt, zegt ze verder. Juist ja, ze drukt zich wel vaker ongelukkig uit, feitelijk wil ze zeggen dat communisten monddood maken. Een voorbeeldje uit een grote verzameling van het niet snappen, een grote mond opzetten en alles in z’n tegendeel laten verkeren. Ze heeft er patent op, lijkt het wel. Het volledige draadje in chronologie staat hier. U komt dan ook te weten dat ze geschapen is. I know, I know zegt ze tenslotte. 

I know… We kunnen het allemaal weten, ik bedoel mensen die vaker in contact komen met het Bataafse deel der bevolking. Deze Bataafse onderhoudt graag contacten met politie en andere geüniformeerde lieden als Hartman. Ze waarschuwt zelfs de politie als ze weet dat Tibaert zich ergens bevindt. Ze weet ook hoe je niets vermoedende mensen moet informeren. Dan gaat het in de geest van: “z’n vrouw is een lieve vrouw, maar ze heeft niks te vertellen” of “z’n vrouw doet hetzelfde werk met kinderen als ik” of “zijn kinderen mijden hem” of… Laat ik maar ophouden. U snapt toch wel dat deze vrouw hoogst betrouwbaar is, eerlijk als goud en steeds klaar staat om iedereen te helpen, behalve Wilders en uiteraard ook niet de PVV leider van Maastricht, Tibaert. Ze weet wat haar te doen staat en laat het iedereen weten ter waarschuwing. Ook begrijpt u wel dat geld voor haar geen rol speelt? 

Haar iets vertellen over het ontstaan van de socialistische beweging in Nederland en de rol daarin van Willem Vliegen mocht ik niet. Ze was al geïnformeerd… Jammer, ik mocht ook al geen foto van haar nemen, samen met m’n vrouw. Het werd deze:U ziet het, een alcoholist drinkt liever geen koffie of thee…

We naderen weer 5 mei, reden om nog verder in te gaan op de avonturen en de blijde boodschappen van Eveline van Donkelaar. Een volgend maal. Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.