9 april

Dorothea Lange’s Censored Photographs of FDR’s Japanese Concentration Camps (1942)
Een uitzonderlijke dag voor haar en voor haar ouders, Mira onze dochter was jarig. Wat ik nog niet wist het is ook een opvallende dag voor het Duitse verzet tegen Hitler. Niet alleen Elser werd op deze datum omgebracht…

Dit vergeet ik dus nooit meer…

Als inleiding op het programma Elser oder Die Bombe des Uhrmachers van de Hessischer Rundfunk valt te lezen:


Er war ein Einzeltäter. Mutig und voller Abscheu gegen Hitler legte er am 8. November 1939 im Münchener Bürgerbräukeller eine Bombe. Monatelang plante er sein Attentat, doch Hitler verließ das Gebäude einige Minuten früher. Knapp sechs Jahre später wurde Elser für seine Tat hingerichtet. Nur wenige Wochen vor der Kapitulation. Und dann? Wie ging die Weltgeschichte mit ihm und anderen Attentätern oder Widerstandskämpfern um? Hat man sie belächelt, verdammt, heroisiert oder einfach vergessen? Eines jedenfalls ist sicher, der wirksamste Ort für ein Denkmal ist der Film. Heute startet “Elser – Er hätte die Welt verändert? von Oliver Hirschbiegel in den Kinos.Hij zou de wereld veranderd hebben, Elser, maar hoe?Een poging tot tirannenmoord in een dictatuur die zich kon vestigen dankzij legale verkiezingen. Hitler is slecht voor Duitsland, alleen Hitler? En toch, we weten het niet, maar we veronderstellen graag dat de geschiedenis een ander verloop had genomen. Misschien was dat óók gebeurd als de nazi’s over voldoende middelen hadden beschikt en geen twee fronten oorlog waren begonnen.

De uitroeiing van de joden werd tot mei ’45 behandeld als faits divers. Na de capitulatie van Duitsland werd ’t het kernthema om vooral duidelijk te maken hoe verwerpelijk het fascisme was. Edoch, vrolijk werd verder geborduurd op basis van die fascistische ideologie, in de USA en in Europa. De Shoah, de uitroeiing van een cultuur, een volk op basis van kapitalistische principes en via de industriële productiewijze uitgevoerd, werd propagandistisch tot op het bot misbruikt zonder de mechanismen te verklaren. Zo konden ze voor andere doelen en strategieën ingezet worden tot op de dag van vandaag.

We leven nog niet in een dictatuur, maar in een behoorlijk functioneerde rechtsstaat. Justitie is en blijft het ijkpunt, justitie die kan falen, justitie niet vrij van invloeden. Het is mensenwerk en het kan altijd beter, daaraan moet gewerkt worden om te voorkomen dat een tirannenmoord überhaupt noodzakelijk is. 

Fascisten hebben hier geen boodschap aan, hun voornaamste optiek is juist het justitieel apparaat verdacht te maken, het van zijn kracht te ontdoen om het uiteindelijk voor eigen doelen te kunnen gebruiken, misbruiken dus. Een democraat onderwerpt zich aan de rechter, een fascist staat boven hem, zo Wilders. Wat zei deze meneer in het kamerdebat over Charlie Hebdo tegen zijn tegenstanders? “(Ze) weigeren de olifant te zien die iedereen ziet, die midden in de kamer staat en waarop met koeieletters ‘islam’ staat geschreven.”

Een levensgroot gevaar ziet Wilders in de islam waarvoor hij graag z’n leven zou willen (op)offeren om het tij te doen keren. Hij vindt gehoor bij mensen voor wie zijn duiding van de werkelijkheid erin gaat als manna, dat van boven komt en voor wie Wilders de profeet is. Vandaag verschijnt deze mededeling in zijn lijfblad over een aangifte tegen Wilders in Oostenrijk.

“Ongelooflijk” zegt de profeet dan, de schijn wekkend dat hij boven elke verdenking verheven is. En meteen draait hij de zaak om, zoals het een fascist betaamt en maakt van een legitieme zaak iets verwerpelijks door niet op de inhoud in te gaan, dat kan hij niet, dat wil hij niet, maar door te spreken over een “legale jihad’.  Tussen haakjes, wie start nu eens eindelijk met de samenstelling van een woordenboekje van en over de “onmens”, de mens die anderen in het verderf wil storten met intimidatie?

Kunnen we in het klein, in onze omgeving iets doen tegen het levensgrote gevaar, zeker niet alleen voor moslims,  waarvoor Wilders staat? Zijn methode van verdacht maken, schelden en de mond snoeren heeft onder het mom van vrijheid school gemaakt. Zo maar een screenshot van vandaag, van iemand die zich binnenkort moet verantwoorden voor doodsbedreigingen en meer van dat fraais, ook richting Tibaert:

“Dit monster @EdithSchippernl is in haar uppie schuldig aan het verneuken van ons gezondheidssysteem! #Pauw”.

Nog eentje, van iemand die Schippers wilde gaan bestrijden met middelen erger dan die van IS:

“Tweedelijns zorg GGZ kan naar huisarts? Dat en meer huiveringwekkende ideetjes van verwarde vrouw Schippers: zorvisie.nl/Financien/Nieu…”

U weet het, iedereen is gestoord, liegt, is in de war, verdient het leven niet wie het met deze geesten, van Wilders tot deze oma toe niet eens is. Weg, opruimen als chemisch afval zoals deze vrouw Tibaert toewenste. Let wel, al deze mensen mogen vrij rondlopen, hun haat prediken. Laten we het passeren, nemen we deze lui in bescherming, dan gaat het van kwaad tot erger. Echt, we kunnen er wat aan doen, neem stelling. Anders dreigt een levensgroot gevaar… 
Nawoord

In het vorige stukje ging het over een daadwerkelijk kreng. Wat zei dat kreng ooit: “Ik heb een afspraak met Mira, de dochter van.” Zo gaat een gore tante dus te werk. Dat kan en mag allemaal op internet. De onverlaten smullen en denken zelfs dat dit serieus het geval is. Dat weet een intrigante als deze vrouw, daar heeft ze genoeg ervaring voor.

Zet dat weggehaalde weblog eens terug Eveline van Donkelaar, over de familie Scaf. Toon voor eenmaal dat je ook oprecht kunt zijn of weet je niet wat dat betekent?
 


 

 
En verder…


LITERATUUR
UZ – Interview: „Georg Elser war ein Anti-Held“ – 2 oktober 2022

Uitgelicht: bron – Ingevoegde foto: Mira als hoboïste

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.