Ze moeten me kapotschieten…

Pablo Picasso: Guernica
Eerder geef ik niet op. 
Fascisten gaan door tot het bittere einde, dat is bekend. Uiteindelijk gaan ze ten onder en slepen alles en iedereen mee in hun destructieve val, plegen zelfmoord of worden opgehangen. Achteraf pas worden de vragen gesteld. Waarom hebben we dit niet zien aankomen, waarom zijn we niet opgestaan en hebben niet voorkomen dat hij, het kan best ook een haar zijn, geloof me maar, bijna ongehinderd zijn gang kon gaan? 

In het geval Wilders is het nog schrijnender, we hebben hem zelfs beschermd, iemand beschermd die misbruik maakt van het leed mensen aangedaan, vroeger en nu, om zijn heilsleer te verspreiden, die slechts het doel dient mensen machteloos te maken, hier en elders. We beschermen iemand van wie later wellicht gezegd kan of moet worden, hadden we hem maar kaltgestellt

Ook dat calculeert hij in, zo pervers is deze fascist: “MENSEN DIE ME WILLEN STOPPEN ZULLEN ME EERST MOETEN VERMOORDEN”. Of zo als hij het belieft te doen, in het Engels: “PEOPLE WO WANT TO STOP ME WILL HAVE TO MURDER ME FIRST”. Voor een tirannenmoord heeft Wilders geen postuur, zijn daden kunnen samengevat worden tot: “islam = fascisme”. Al het overige is loze praat, afgestemd op de actualiteit, van knieschoten en kopvoddentax tot grenzen dicht en gulden terug. 

Luister goed, nogmaals, meer heeft hij niet te zeggen:
Uiteraard alles is links wat hem niet slaafs volgt, rechts gaapt een grote leegte, daar is de politieke afgrond. Doet hij dat stapje dan tuimelt hij zelf in zijn eigen graf. Maar de man is slim, uitgekookt, daar hoeven we niet aan te twijfelen, dus we luisteren goed. Wat we ook doen, het zal hem sterker maken. Dat is geen grootspraak, dat is realiteit. Wat nu? 

Het eigenaardige aan onze democratie, volksvertegenwoordiging, is dat ze het middel meelevert om ze om zeep te helpen. Laten we dat toe, laten we een fascistisch Leider zijn gang gaan tot de ondergang van ons allen volgt? Hoe zou de geschiedenis zijn verlopen als Hitler dat bierlokaal niet vroegtijdig verlaten had? Twee zaken staan dan absoluut vast, de Shoah had niet plaatsgevonden en de ontwikkeling in het Midden Oosten was een volstrekt andere geweest. En een derde kan ik eraan toevoegen, een figuur als Wilders had nu tot de onmogelijkheden behoort. Maar nogmaals, als Hitler… 

Anders gevraagd, hoe beschermen we onze fragile democratie? Door vluchtelingen te laten creperen en fascisten hun gang te laten gaan, gelegitimeerd door een Leider die van zijn immuniteit dagelijks misbruik maakt? Zeker niet. Maar hoe dan wel? Of duidelijker gesteld, hoe schakelen we Wilders uit, de tovenaarsleerling van Hitler en zijn trawanten? Wie weet het antwoord? Vergeet niet, Wilders schrikt nu al nergens voor terug en hij is glashelder over hoe hij zijn en onze toekomst ziet.

Al eeuwen is het omgekeerde het geval, daar hoor je hem niet over, net zomin als over de Shoah. Of Spanje…
 


 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.