Op de vlucht en dan?

· economie, fascisme, justitie, politiek, video
Authors

De Wereld Morgen

Bloedstollende reportagereeks over lot vluchtelingen

Thomas Decreus
Dat er zich drama’s afspelen aan de Europese buitengrenzen, daar hoeft stilaan niemand nog van overtuigd te worden. Toch zijn we ons er zelden van bewust hoe tragisch en gruwelijk het lot van vluchtelingen is. Het Amerikaanse nieuwsmagazine Vice probeert daar verandering in te brengen, met een vierdelige reeks die door merg en been gaat.

Vice migranten

Screenshot uit één van de vice reportages

 

Volgens het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) waren er nooit zoveel mensen op de vlucht als vandaag. In 2013 waren meer dan 51,2 miljoen mensen die hun vaste verblijfplaats verlieten. Het gaat dan zowel om ontheemden in eigen land (33,3 miljoen) als vluchtelingen (16,7 miljoen).

Tussen januari en september 2014 stierven 3072 mensen toen ze via de Middellandse Zee Europa trachtten te bereiken, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie. Dat aantal doden blijft stijgen. In het voorjaar van 2015 waren er verschillende bootrampen waarbij in één klap honderden mensen het leven lieten.

Maar maatregelen om de veiligheid van vluchtelingen te verhogen blijven uit, zo meldt Vluchtelingenwerk in haar jaarverslag dat afgelopen week verscheen. “Ondanks al deze doden en Triton (de Europese reddingsoperatie) steekt de Europese Unie veel geld en energie in het beveiligen van de externe grenzen door Frontex, het agentschap voor grensbewaking van de EU. En niet in het creëren van legale en veilige vluchtwegen, die vandaag zo goed als niet bestaan voor mensen op de vlucht.”

In de vierdelige reportagereeks Europe or Die onthult Vice tot welke tragedies de Europese grenspolitiek leidt. Elk van de vier reportages focust op één van de poorten richting Europa. Deel één belicht de grensovergang tussen Marokko en Spanje, deel twee geeft een inkijk in hoe boottransporten richting Griekenland georganiseerd worden. In het derde deel wordt het trieste lot van vluchtelingen getoond die vastzitten in Bulgarije. Het vierde en laatste deel toont de hel van de Libische detentiecentra waarin duizenden vluchtelingen worden vastgehouden. Het is een reportagereeks die door merg en been gaat en de onvoorstelbare ellende toont waarin duizenden mensen zich bevinden.

Tot slot een waarschuwing: deze reportagereeks is niet bestemd voor gevoelige kijkers.

Episode One: Storming Spain’s Razor-Wire Fence

Episode Two: Death Boats to Greece

Episode Three: Trapped in Bulgaria

Episode Four: Migrant Prisons of Libia
Oorspronkelijk bericht: Europe or Die: Our Documentary About the Migrant Crisis

Creative Commons Licentie
Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 België licentie


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: