Hoogopgeleid

Schemer
Ze zijn hoogopgeleid, hebben zelfs het doctoraal weten te behalen. Spijtig voor hen dat ze te vroeg geboren zijn, nu zouden ze Master of Science heten. In hun oren zeer zeker het summum. Hun scripties gingen over een kloostergemeenschap op een Groningse terp of over dominees die sociale rechtvaardigheid predikten op het Fries platteland. Wijdse, historische perspectieven doemen op, waarmee we in ons tijdsgewricht wel uit de voeten kunnen.

Hun belerend vermogen is bij hen uitermate sterk ontwikkeld tot vrucht voor ons allen, voor een heilzame toekomst. Ze begrepen alles, wisten alles, van natuur tot cultuur, van taal tot techniek. Nederig dienen we te buigen voor hun onfeilbare politieke inzichten. Hun oordelen zijn gelijk dogma’s. Wie ze niet onvoorwaardelijk omhelst wordt verbannen.

Master of Science, kan het bespottelijker? Slechts in ogenschouw nemend welke richting het hoger en universitair onderwijs de laatste decennia heeft ingeslagen, namelijk die van het Amerikaanse, die van de wetenschap als lucratief product, zegt m.i. voldoende over de toekomst van Europa. Horig zullen we zijn aan hun belangen. Als we ons niet weten te verkopen zijn we nergens meer. Het afschaffen van filosofie als verplicht vak binnen het Franse onderwijs spreekt boekdelen.

Was het vroeger beter? In ieder geval was er toen nog ruimte om te studeren voor diegenen die dat wilden, die niet gefixeerd waren op een beroep met aanzien en vooral veel geldelijk gewin. Je kon er rustig een jaartje tussenuit. En nu? Nu wordt gejammerd als zoonlief nog geen achttien is bij het begin van de studie. Dat gaat ons geld kosten klagen de ouders bij de minister. Een van die oude hoogopgeleiden valt haar bij:


 


Wijselijk had deze twitterende Bibeb en zorgzame moeder me al op tijd geblokt. Zeer verstandig. Ze beseft dat je maatregelen moet nemen als je tot de elite wilt horen. Op internet is dat reuze makkelijk, je sluit buiten en je hebt nergens meer last van. Misschien een tip voor Bussemaker en haar ministerie, dat buitensluiten door mensen die zich o zo goed weten te redden en lak hebben aan de werkelijke problemen? Tja, daar worstelen die hoogopgeleiden mee, de “mediocratie” in het tijdperk van de mediacratie. U weet wel, een plaatje en een praatje. Bommelding Kluftje is zelfs autoriteit op dat gebied belerend en wel.

Wel leuk die lezing van Maarten van Rossem zo voor de vuist weg. Niet belerend maar inspirerend, neem het niet zo zwaar, ga leven en denk eens wat minder aan geld. Of ziet u ook de mens als koopwaar, die tijdig gekneed moet worden? Dan wijst Erich Kästner u de weg.


Idioot? Voor hoogopgeleiden die op hogere leeftijd nog niet weten dat studeren een doorlopend, levenslang proces is, ja. Voor hen  geldt alles wat niet binnen hun raamwerk past als idioot. Dat begrijpt ieder verstandig mens, hoog, laag of niet opgeleid.


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.