De zegeningen van Microsoft

We suck more!
Microsoft het geliefde win-win model, niet voor de gebruiker maar voor overheid en kapitaal. Je levert software onder licentie die zo ontwikkeld is dat alom controle op het gebruik gegarandeerd is en alles wat technisch mis kan gaan afgeschoven kan worden op de producenten van computers. Miljarden zijn ermee verdiend door Bill Gates, een man die lak heeft aan de gevolgen van zijn heilloze praktijken. Iedereen weet het, kan het weten, ook justitie in de USA. Was Bush jr niet ten tonele verschenen zijn bedrijf was in mootjes gehakt.

De EU deed wat terug, waar de Amerikanen onder Bush niet meer aan wilden, het indammen en zover mogelijk verwijderen van het rode draadje dat elke Microsoft computer verbond met hun commandocentrale, de IE browser. 

Acht jaar geleden heb ik mijn vervloekte Windows XP computer de deur uitgegooid, nadat ik kennis had gemaakt met de Linux wereld. Een zegen. Geen open poortjes meer bij de vleet, geen onbetrouwbare software meer, virussen en ander onheil voorgoed geband. Uiteindelijk werd het voor mij een Mac, soft- en hardware volledig op elkaar afgestemd, met de voordelen die elk Unix systeem eigen is. Voor mensen die twijfelen, bij Google mag niemand, niet privé, niet voor de zaak, werken met Microsoft.

En wat zie ik nu op Twitter?


De bijbehorende hyperlinks geven opheldering: 

‘Incredibly intrusive’: Windows 10 spies on you by default     
‘Don’t spy on me!’ How to opt out of Windows 10’s intrusive defaults     

De grote sprong voorwaarts van Microsoft, niet meer die onnozele en slecht functionerende IE browser maar settings by default: 

“I am pretty surprised by the far-reaching data collection that Microsoft seems to want,” web developer Jonathan Porta wrote on his blog. “I am even more surprised by the fact that the settings all default to incredibly intrusive. I am certain that most individuals will just accept the defaults and have no idea how much information they are giving away.”

U zoekt het maar uit in een 45 pagina’s omvangrijk terms of use agreement. Anders worden uw e-mails meegelezen en dat niet alleen. Een goede raad, installeer Linux op uw computer of schaf een Mac aan. De enige mogelijkheid om niet volledig transparant te worden. Of levert u uzelf gratis en voor niets uit aan deze Big Brother?

Nog even iets om over door te denken. Hoe groot schat u de economische schade die wereldwijd door het gebruik van Microsoft besturingssystemen moedwillig is ontstaan? Mogelijk is ze zelfs niet te becijferen.


Uitgelicht: reclame voor Linux

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.