Dichtbij en ver weg…

“Aucune grande industrie ne serait rentable si elle payait ses impacts sur l’environnement”


 

Voor wie het nog niet wist: kapitalisme = energie, energie = kapitalisme. Niet letterlijk, maar zonder energie is geen industrieel kapitalisme mogelijk.

Bruinkool…Ooit gehoord dat de bruinkoolwinning grote invloed heeft op de grondwaterstand? Zo ook in de grensregio van Limburg en dat gaat ten koste van de flora en fauna, van het milieu.

Je zou een speciale website moeten inrichten met de titel: “Waarover berichten de gevestigde media niet?” Over dit soort zaken dus. Hooguit wordt er eens een item van enkele seconden aan gewijd. Toch is het een zeer relevant thema, zeker in Duitsland, na de Ausstieg en Energiewende.  Maar ach, als de steeds stijgende energiebehoefte maar veilig gesteld is, denkt de Bataaf en zo ook de door hem gewenste media. Duits verstaat ie sowieso niet en wat in Duitsland aan de hand is laat hem letterlijk koud.

In al hun onnozelheid demonstreren dat de mensen van Krapuul. Ik was er vanmiddag even kijken, want hun site was vernieuwd, heette het. Niets van gemerkt, wel zag ik een paar berichtjes die mijn nieuwsgierigheid opwekte. Deze o.a. van André over bruinkoolwinning.

André heeft weet van de Lausitz, het centrum van de bruinkoolwinning in DDR tijden. Tussen haakjes, die vroegere DDR, Mitteldeutschland was van oudsher het armenhuis van Duitsland, politiek rood vandaar dat Adenauer in feite tegen hereniging van de twee Duislanden was. Laat daar nou een zeer speciale bevolkingsgroep wonen met een eigen taal en cultuur. Zelfs daar heeft André van gehoord. Verder heeft hij zich gestort op het bruinkoolvraagstuk en er volgt een bijzonder informatief artikel. Je denkt dan, man geef even een heldere inleiding waar het om draait en voeg er een paar nuttige verwijzingen bij voor mensen die zich werkelijk in de materie willen verdiepen.
 

Vandaar dus dit kaartje, dicht bij huis. Nuttige links vindt u verder op internet onder “Braunkohle Ruhrgebied”. U verstaat toch nog wel Duits? Denk maar zo, Hollands is een Duits dialect en dan komt u een heel eind.


Update september 2021


Uitgelichte foto: bron – Kaart: bron Wikipedia

Een gedachte over “Dichtbij en ver weg…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.