Mijn mening is onaantastbaar

Pieter Brueghel de Oude: Bij de duivel te biecht (1559)
We noemen ons politiek bestel een democratie. Het volk bestemd… Wie of wat is dat volk? Een optelsom van individuen of een samenleving van gelijkgestemden? Afgaande op spraakmakende, wonderwel zelfbenoemde profeten in de politiek, in de maatschappij en dus ook op internet geldt het laatste. Valt er peil te trekken op wat zij verkondigen? Geen enkel. Hun agenda houden ze angstvallig verborgen, ze gaan te werk als de verborgen verleiders in de reclame. Als ze zeggen, het is bijna burgerplicht, wees dan zo verstandig je eraan te onttrekken. GeenPeil dus…

Wonderwel slaagt Wilders met zijn bv PVV erin de rechtstaat te slopen. Dat is wrang, zeker voor diegenen die weten hoeveel strijd ervoor geleverd is om een vorm, zoals ik het zie, van rudimentaire democratie gestalte te geven en een rechtspraak die min of meer behoorlijk functioneert. Onze staat bevindt zich niet buiten de wereldorde en al helemaal niet buiten Europa. De heersende economie kent geen grenzen en het geweldmonopolie dat hier aan gelieerd is ligt in handen van de USA onder de valse NAVO vlag. Deze organisatie had namelijk opgeheven dienen te worden na de val van de Muur.

Laat ik het simpel houden. Als je ergens voor kiest, iets koopt, weeg je af, voor- en nadelen. Is het zinvol of niet, laat ik me tot iets verleiden? Vaak overzien we het niet en handelen impulsief. Kan op grond hiervan een democratie functioneren waarvan bij wetgeving en verdragen de meeste mensen volledig de draagwijdte ontgaat? Ga je dan af op wat propagandisten van welke signatuur ook je voorschotelen of tracht je greep op de materie te krijgen? De meesten onder ons is dat niet gegeven door velerlei oorzaken, dat is een trieste constatering, en juist in deze groepering zien we de mensen terug die zich snel voor een karretje laten spannen, een karretje meestal gelardeerd met het opschrift SCHULD.

Schuldig zijn we, schuldig is de ander. De paradox van het christendom die zoveel onheil over de wereld gebracht heeft. Ze werd me weer duidelijk afgelopen zondag bij het bezoeken van een hoogmis in de Sint Servaas tijdens het beluisteren van de preek. Wanneer overwinnen we dit stadium en laten we ons niets meer wijs maken en leren onze cultuur en verworvenheden in het juiste perspectief te zien? Een nieuwe Verlichting, zou die mogelijk zijn of zijn we verdoemd in de duisternis te blijven dwalen? Want zeg nou zelf, wat is een mening? Daar valt beslist geen peil op te trekken…

Uitgelichte afbeelding: Pieter Brueghel de Oude – bron
Foto: Sint Servaas- Joachim Wilbers

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.