Het monsterlijke in mensen komt weer boven…

Paul Nouge: serie “La subversion des images” (1929)
Op de “sociale” media valt het te lezen: vergassen, een bom erop, verzuipen die dobbernegers… Ik twijfel of ik Wilders en Bosma toch niet dankbaar moet zijn omdat ze door hun fascistische strategie de ware geest bij vele van onze medeburgers hebben gewekt. We weten nu waaraan we toe zijn, dat is zeker. Zij allen spreken met de ervaring van de afgelopen eeuw, de Eerste Wereldoorlog en wat eruit voortkwam. 

Wilders en Bosma kennen deze geschiedenis optimaal. Ze nemen geen afstand van wat hun volgelingen en stemmers te melden hebben, dat kan niets anders betekenen dan dat zij het volledig eens zijn met die uitspraken. Hij verwoordt wat het volk beweegt, laat Wilders niet na te beklemtonen. 

Het grootste schandaal van het genoemde tweetal en hun aanhang is dat ze willens en wetens hetzelfde raderwerk in beweging zetten als indertijd Hitler en consorten, nu met de kennis van het resultaat. Ze doen dat als volleerde lijkenpikkers tot schande van de omgekomen en uitgemoorde joden, Roma en Sinti, om maar te zwijgen over de politiek vervolgden en het “minderwaardige Slavische ras”. 

Ook daar is nauwelijks twijfel over mogelijk, Adolf Hitler zou in de huidige politieke constellatie aan de kant van de joden, juister, aan de kant van Israël staan. Hou dat voor ogen.

Had deze laatste z’n partij nationaal-socialistisch gedoopt, een grotere contradictie is niet denkbaar, nationaal en socialistisch, zo doopt de Führer der Lage Landen zijn beweging in een partij voor de vrijheid. Vrijheid, welke en voor wie?

Zo maar enkele gedachten om het mechanisme van het hedendaags fascisme op het spoor te komen. Luister eens wat mensen te vertellen hebben die de nazi-hel overleefd hebben, joden, Sinti en Roma… Nee, de geschiedenis herhaalt zich zo niet, maar probeer het ondenkbare te denken waartoe de huidige praktijken uiteindelijk zullen leiden. Het monsterlijke in mensen komt weer boven, Wilders maakte dat mogelijk.

Vergesst uns nicht. Erzählt es weiter!


Een theatervoorstelling uit het Burgtheater te Wenen, gisterenavond uitgezonden op de Duitse TV: “Die letzten Zeugen”. Een van hen is inmiddels overleden, een Roma vrouw.


 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.