Ik juich toe dat…

Elliott Erwitt: Pasadena, California (1953)
Bataven gastvrij? Vraag het aan de mensen die als kind tijdens de oorlog in Friesland terechtkwamen, aan de militairen die hielpen bij de watersnood in Zeeland, of aan de zigeuners. De joden die teruggekeerd waren in 1945, de gastarbeiders die het vuile werk hier kwamen opknappen. Moet ik nog doorgaan? En onder familie, vrienden of kennissen? Nee, de Bataaf zit op de duiten en die het slecht getroffen heeft is zelf schuld en moet oprotten.

Heerlijk, gasten om te verwelkomen. Een beetje rust verdienen ze zeker. Ze komen nog zonder autootje ook. Zouden ze de relatie beseffen van de toestand thuis en hier vanwege dat autootje, de Rotterdamse oliehandel, pijpleidingen voor het Vrije Westen en meer van die zaken?

Wiens belangen dient Wilders? Niet die van mensen die zorg behoeven, ouderen, zieken, kinderen. Dat zijn juist de mensen die het meest gedupeerd worden door de heersende handel en wandel, die blind is voor de toekomst en slechts uit is op het eigenbelang van welvarenden en machthebbers. Wilders dient deze belangen die niet de onze als samenleving kunnen zijn. Als hij voor de keuze komt te staan te kiezen tussen externe machten en ons land zal hij een landsverrader blijken te zijn. Dat tenminste kon je zelfs van vroegere fascistische leiders niet beweren.

Laat een ding duidelijk zijn, Wilders gaat nu al vele stappen verder dan Hitler ooit openlijk aangedurfd heeft. Wilders keert zich vierkant tegen mensen die alles verloren hebben, hun land, vrienden, familieleden, bezittingen. Hij weigert ze mogelijke hulp. Hij kweekt bovendien regelrechte haat tegen deze mensen. Hij handelt zodoende tegen de menselijkheid en pleegt in wezen misdaden tegen de menselijkheid. Voor zijn handelen is geen rechtvaardiging mogelijk.

Laten we onze gemeenschap verrijken en niet streven naar een clash of civilizations, dan doen we een stap vooruit, dan laten we zien dat we een minimum aan beschaving hebben. Of wilt u geen vrede? Ook niet voor uw kinderen?


 


Update januari 2017Uitgelichte foto: Elliott Erwitt – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.