Het laatste nieuws

Local Greek kids posing with the bones they collected in their farm in Gallipoli, 1915-1918
Het bijhouden van dit dagboek is er de afgelopen weken bij ingeschoten. Misschien kom ik op een paar zaken later nog terug, maar iets illustratief van gisterenavond wil ik wel even laten zien. 

Het is bijna schering en inslag, blokken. Je moet echt op je tellen passen anders ben je het haasje op Twitter. Je ontwikkelt er een zesde zintuig voor. Deze meneer klopte afgelopen zondag bij me aan om verhaal te halen. De aanleiding voor hem bleek deze tweet:


Tibaert Nov 16, 2:49am
De meest waanzinnige tweet die ik gezien heb van dit weekend.
twitter.com/KarelGoudsmit/…

 


Voor de duidelijkheid laat ik ook het vervolg zien met enkele tweets die er indirect mee te maken hebben: KAREL GOUDSMIT cs.“Stel je niet aan kneus. Europa stroomt vol jodenhaters en jij zwijgt. Definitie van fascist: Alphonse Scaf!” Daarmee was voor deze meneer het hoofdstuk Tibaert afgesloten. Goh, bedacht ik toen, stel dat Hitler met de joden had gecollaboreerd zou dan het zionisme in het Midden-Oosten geslaagd zijn? Waarschijnlijk wel, beter zelfs. Hij zou aan hun kant gestaan hebben uit economische en politiek-strategische motieven. De financiële stromen voor zijn krijgshandelingen zouden anders gevloeid zijn, mogelijk had hij de oorlog gewonnen, wie weet met steun van de USA. Het Mitteleuropa zou nu oppermachtig zijn met steun van een aantal vazalstaten en een goudmijn aan grondstoffen binnen de door haar gecontroleerde invloedssfeer.

Zou, en dat is hier en voor ons zeker zo relevant, het virulente, op christelijke leest geschoeide, antisemitisme dan getaboeïseerd zijn?  Zeker niet. Het is een oeroude, je zou bijna zeggen, geïnstitutionaliseerde vorm van christelijke haat en discriminatie van joden. Het taboe was niet van node geweest om de bekende reden. 

De geschiedenis nam een andere loop. Al in de KZ’s werd nagedacht en gefilosofeerd over een nieuw Europa om toekomstige barbarij en fascisme uit te sluiten onder het motto: “Dat nooit meer”. Lees Jorge Semprún maar, dan wordt veel duidelijk. Helaas werd het voorlopig resultaat slechts een economisch verbond, de EGKS, met in gedachte de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Cultureel en sociaal (ook militair) bleef de gemeenschap in haar kinderschoenen steken. Dat moest veranderen bij het Verdrag van Maastricht. Daar staken de Britten een stokje voor en met deze erfenis zitten we nu opgescheept.

Fascisten van moderne snit volgen nu een ijzeren logica. Dit Europa, deze EU, was de natte droom van Hitler stellen ze, terwijl het oorspronkelijk in alles haar tegendeel is. Daar ligt de hoofdreden dat fascisten de huidige EU willen versplinteren, nationalisme en eigen volk eerst prediken, om de draad weer te kunnen oppakken bij 1944-’45, wij tegen de rest. De taal die ze bezigen is klip en klaar. Het proces dat ze voor ogen hebben helder.  Het probate tegengif is, maak nu maar duidelijk wat je bedoelt en wat je daadwerkelijk nastreeft onder welke economische, politieke en militaire voorwaarden.
 
Om terug te keren op die interventie van Karel Goudsmit:

“PVV = pro-Israël. Multicul & eurofiel = anti-Israël & antisemitisch. Dus wie zijn hier nou de ware fascisten?”

Veronderstellingen, botte aannames, begrippen die de lading niet dekken, gelijkstellingen uit het ongerijmde, propaganda, misleiding, noem maar op. Je kunt eindeloos doorgaan met verdacht maken, de zaak op z’n kop te zetten, om je ideologie, je eigen belang door te zetten. Vandaar m’n vraag, wat versta je onder, maak maar duidelijk, definieer. Enfin, de reacties ziet u. Slot, je wordt geblokt, want je mag niet vragen, hoezo “islam = fascisme”. Fascisten vallen dan door de mand, voor hen geldt slechts een waarheid, de hunne. Een waarheid gebaseerd op leugens en bedrog.
 


 

 

Uitgelichte foto: bron – Ingevoegd cartoon: @ KenRoth

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.