Onze cultuurdragers aan het woord…

Mike Mandel: The Boardwalk Series (1974)
Nou nee, niet onze, maar wel diegenen die voorgeven dat te zijn.

Het eerste bericht, dat ik laat zien, stamt van een PVV Twitter ideoloog die me volgt. Zo te lezen gaat hij als Bosma te werk, data pro en contra hanteert hij om steeds op die islam in negatieve zin te focussen. Al het overige, en dat is pak hem beet 99% van het verhaal, van de geschiedenis, van de feitelijkheden, wordt door hem weggefilterd gelijk Bosma en Wilders.

Het rode en gele gevaar is voor het westen verdwenen, dus nu nog even het groene. War on Terror heet deze nieuwe christelijk geïnspireerde Kruistocht. Dit toch wel erg doorzichtig propagandafilmpje krijgen we te zien. Qua benadering en vormgeving vele malen beter dan Fitna overigens.


 


Zo weet u alvast hetgeen onze kinderen aan indoctrinatie meegegeven zal worden mocht het Wilders lukken actief zijn stempel op de politiek in dit land te zetten.  De woordenwisseling met Sobieski bespaar ik u verder, maar niet een ietwat zonderlinge RT later op de avond van hem. Deze:


 


Over Cathy heb ik al alles gezegd wat er te zeggen viel over haar handelwijze op Twitter, maar over Teun? Die komt er steeds bekaaid af. Tja, mejonge… Omdat hij werkelijk niet de kwaadste is, hij vindt Tibaert het doodschoppen niet waard, en hem wat beter wil leren kennen eens gekeken waar het over ging. Racisme en islam…


 


Teun troost een moslima en duwt haar vervolgens in de drek. Ik heb geen sprookjes nodig, zegt Teun. 

Sprookjes, ik ben er groot mee geworden, Perrault, Brüder Grimm en Duizend en een Nacht, in een gekuiste versie. Worden ze nog gelezen? Bruno Bettelheim, ja juist, de man van het autisme, die wetenschappelijk de kluit belazerde, heeft over het belang van sprookjes voor kinderen een mooi boek over geschreven, “The Uses of Enchantment” (1976), over betovering en sprookjesland… Ik blijf de sprookjes trouw, al is het maar vanwege de Gelaarsde Kater. 

Anders wordt het als mensen zelf sprookjes gaan verzinnen ten eigen bate of voor een hoger doel. Nee, ik doel niet op bijbel of koran, maar op uit de duim gezogen verhalen. Vaak gruwelverhalen, waarin de vreemde als grote booswicht wordt afgeschilderd, om mensen angst aan te jagen. Joden of zigeuners, kannibalen of tegenwoordig moslims. we kennen ze wel, mensen die liegen alsof het gedrukt staat. In de virtuele wereld is het helemaal een koud kunstje geworden als je maar zorgt voor voldoende verspreiding ervan. 

Misschien zou het nuttig zijn voor een cordon sanitaire om gebleken notoire leugenaars. Ze schelden en schreeuwen meestal een eind weg en ze hoeven maar te zeggen pas op, die deugt niet, en er valt weer een slachtoffer die tot dader wordt bestempeld. Vrouwen zijn zeer gevoelig voor dergelijke hints van seksegenoten, misschien omdat ze van nature meer op hun hoede moeten zijn. Wie weet? De kwaadwillenden onder hen maken er met graagte gebruik van. Eveline is eentje van hen:


 


Na het posten van een stukje op m’n weblog kreeg ik haar tierende aan de lijn. Eveline, zei ik, rustig nou, wat is er aan de hand? “Lul” schreeuwde ze. En vervolgens begon ze met haar hetze tegen Tibaert op internet. Ze kon zich alle maar denkbare leugens veroorloven, ze werden geloofd, zeg maar de sprookjes van Eveline. Niet slechts over mij en mijn familie, maar ook over zichzelf liegt ze een complete biografie bij elkaar in de geest zoals ik die wel eens omschreven heb van Goebbels, zonder te liegen toch niet de waarheid vertellen en ze manipuleren naar eigen goeddunken, steeds weer anders, steeds geraffineerder. 

Door het kijken naar een bijzondere documentaire over een Senegalese vrouw werd me deze handelwijze weer duidelijker. Onwillekeurig moest ik aan de geslepen bedriegster Hirsi Ali denken. Koumba, die Senegalese, had nagelaten bij het bereiken van de meerderjarigheid de Franse nationaliteit aan te vragen. Ze was vanaf haar tweede opgegroeid in het 19e van Parijs, maar dreigde het land uitgezet te worden hetgeen ook daadwerkelijk gebeurde. Kijk maar:

“La mort du dieu serpent”


Aan de ene kant mensen die geslepen zijn, Hirsi Ali, aan de andere kant mensen die voor de duvel nog niet bang zijn en weigeren te buigen, onze Koumba. Aan de ene kant mensen die zich beroepen op afkomst, lees erfelijkheid, u weet wel, dat beruchte IQ, aan de andere kant mensen die begrijpen dat de omstandigheden je grotendeels maken tot wat je bent. 

Om terug te keren naar de sprookjes, aan de ene kant de echte, die maken dat je niet bang bent in het duister, aan de andere kant de fantasten en smeerlappen wier handelwijze het daglicht niet kan velen. Dit lijkt me alles tezamen een mooi uitgangspunt om eens verder op te borduren om de geest van fascisten helderder te krijgen en tevens in welk cultureel en ideologisch perspectief ze te plaatsen zijn. Zie de video: “Unser Europa”.

Wie trekken aan het langste eind, dacht u? De Hirsi’s en Evelines zo op het eerste oog. Wilt u met ze ruilen, met deze cultuurdragers? 

Zou Teun de sprookjes van Eveline wel geloven, op dezelfde manier als hij overtuigd is van de boodschappen van Wilders? Eerder al heb ik hem gevraagd zijn verhaal te vertellen op dit blog. Jammer genoeg weigerde hij. Misschien wil hij zich nu wel uiten over die opfriscursus. Ben benieuwd. Dan verklap ik op mijn beurt weer wat over een taalgehandicapte Bataafse haatoma.
 
Uitgelichte foto: bron

Een gedachte over “Onze cultuurdragers aan het woord…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.