Boontje komt om zijn loontje

Ratko Mladić en Thom Karremans


 

Jur KuipersHet Beleg van Sarajevo (1992-1996) kostte aan zo’n 10.000 inwoners van die stad het leven, en de val van Srebrenica leidde – mede door blunders van de VN en de Nederlandse regering / Joris Voorhoeve minister van defensie – tot het vermoorden van zo’n 8000 volwassen -en adolescente moslim mannen.
Dit en nog veel meer door het Bosnsch-Servische leger onder bevel van Ratko Mladić.
Ratko Mladić is verantwoordelijk voor het grootste bloedbad in Europa sinds WOII.

Ik zat voor een fotoklus in een hotel in Canada toen mijn oog viel op het tijdschrift Time met op de omslag Dutchbat-commandant Thom Karremans champagne toostend met genoemde ploert.

De smadelijke Nederlaag van Dutchbat werd niet alleen veroorzaakt door de minimaal bewapende Nederlandse VN-militairen die de enclave – een veilige haven voor Moslim-vluchtelingen – moesten verdedigen, maar ook omdat de Franse generaal Janvier weigerde luchtsteun te geven omdat – zoals ik jaren geleden las, er op dat moment Franse militairen door het Bosnisch-Servische leger werden gegijzeld.
Velen vragen zich af, waaronder ik, wat er was gebeurd als die paar honderd Nederlandse militairen wel de moed hadden gehad te schieten op die duizenden Bosnisch-Servische troepen die eraan kwamen denderen.
Ik denk zelf dat de VN dan wel degelijk militair hulp had geboden…
Maar de Nederlanders waren niet bereid of waren te bang hun leven te geven voor mensen waar ze zelf geen affiniteit mee hadden.
Niet “stervensbereid” zoals ik ooit een ervaren militair hoorde zeggen.
Don’t shoot the pianoplayer” zijn de woorden uit de mond van Karremans toen hij tegenover Ratko Mladić kwam te staan nadat Mladić met zijn troepen als een stoomwals Srebrenica was binnengetrokken.
Het zijn woorden waar Karremans tot zijn dood mee moet leven.

Ik weet nog dat onze minister van defensie Joris Voorhoeve haast huilend op de Nederlandse TV verscheen met de mededeling dat “er iets heel ergs was gebeurd”…

En dan is er nog dat fotorolletje dat zoekraakte…
Een Nederlandse militair had foto’s gemaakt van de moordpartijen die de Bosnisch-Servische militairen pleegden vlak na de inval. Na thuiskomst werd bij hem thuis aangebeld door een hoge Nederlandse militaire afgezand die om betreffend rolletje vroeg…
Dit rolletje is vervolgens “per ongeluk” verkeerd ontwikkeld (ik meen… eerst in de fixeer en vervolgens in de ontwikkelaar…. – erg professioneel allemaal….)

De Joegoslavië-oorlog woekerde lang voort omdat allerlei tegenstrijdige belangen speelden.

Joegoslavië veranderde na die oorlog vervolgens in een lappendeken.

In Bosnië woonden voornamelijk heel veel Moslims – een gevolg van de Ottomaanse oorlogen/bezetting eeuwen geleden – naast o.a.  inwoners die zich voornamelijk Serviër voelen.
Na de tweede wereldoorlog werden bevolkingsgroepen kunstmatig bij elkaar gehouden onder het juk van een dictatoriaal communistisch regime dat verantwoording moest afleggen aan de communistische machthebbers in Moskou, – de Sovjetunie
De Fransen, de Grieken en de Russen stonden eigenlijk aan de kant van de Serviërs, de Turken aan de kant van de Bosniërs (Moslims). 
Andere (West) Europese landen, waaronder Nederland speelden een halfslachtig “wait and see”-spelletje.
Binnen Europa kon men het mede daardoor niet eens worden hoe dit conflict te stoppen.
Srebrenica werd door de VN voor de overwegend Moslim-Vluchtelingen tot veilige haven uitgeroepen, aanvankelijk bewaakt door Canadese VN troepen, later moest een handjevol Nederlandse VN-militairen deze taak op zich nemen.

Ratko Mladići n de negentiger jaren,
op de top van zijn roem.

Ratko Mladić koesterde een persoonlijke wrok tegen de Moslim-bevolking en wilde ook nog eens wraak nemen op wat Moslim-bezetters (Ottomanen) de Christenen honderden jaren ervoor hadden aangedaan.
Hij had er geen enkel moeite mee zo tienduizenden mensen af te slachten.

De Russen die aanwezig waren in Joegoslavië met een eigen “vredesmacht” (gesteund door de VN)  “verbruikten” in verhouding vijf keer meer brandstof met hun pantservoertuigen en ander materieel dan andere VN-troepen.

Het was een publiek geheim dat Rusland (toen ook al o.l.v. van Vladimir Putin) dat door de VN gefinancierde spul verstrekte aan het Servische en Bosnisch-Servische leger, – de VN financierde zo (deels onbedoeld) eigelijk de brandstof van het Servische -en Bosnisch-Servische leger. En niet alleen dat…
Moskou steunde ook met militair materieel.
Met dank aan Putin (die tot op de dag van vandaag een bedenkelijk verdeel-en-heers spelletje speelt).

Toen President Clinton uiteindelijk na telkens weer stagnerende onderhandelingen (o.l.v. Amerikaanse onderhandelaar Richard C. Holbrooke) met een paar rake luchtaanvallen de Servische president Slobodan Milošević op de knieën dwong kneep Ratko Mladić er tussenuit.
Hij wist 14 jaar lang uit handen van het VN-tribunaal te blijven, – dit – ook weer – mede doordat Vladimir Putin – naar verluid om Amerika en West Europa dwars te zitten – ervoor zorgde dat Mladić de dans ontsprong.

Ratko Mladić in 2011,
vlak na zijn arrestatie.

De oorlog in Joegoslavië kostte aan zo’n 100.000 mensen het leven, voornamelijk burgers, voornamelijk Moslims.

Joegoslavië, wat eigenlijk sinds WOII een kunstmatig bij elkaar geraapt zootje was waarin Nationalistische gevoelens sluimerden bleek een hogedrukpan.
De val van de Communistische muur deed dit land uit elkaar knallen.

Onderlinge verdeeldheid van de Europese naties is m.i. daarvan de hoofdoorzaak, waardoor mensen als Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Radovan Karadžić hun verachtelijke plan tot uitvoer konden brengen (één groot Servië zonder Moslims).

Deze heren zijn daar maar deels in geslaagd

Servië is een zelfstandige natie geworden, maar een Groot Servisch Rijk is er nooit gekomen.

Het deed me genoegen in The Guardian te lezen dat de voortvluchtige Mladić de laatste jaren voordat hij werd gepakt vrijwel ten onder ging aan paranoia en een slechte gezondheid.
Toen hij uiteindelijk in 2011 werd aangetroffen in een kamertje verhit door een elektrisch kacheltje, waar hij op de grond sliep,  was hij nog maar een schim van de eens zo “machtige” generaal die hij was.
Hij was zo verouderd en zag er zo slecht uit dat hij niet eens door het Servische arrestatieteam werd herkend.

Ratko Mladić zit nu in een cel in Den Haag.
Zijn proces voor het VN-tribunaal duurt nog voort.

Boontje komt om zijn loontje.

Het artikel staat op de website van The Guardian en kun je lezen door deze link te klikken: 14 years a fugitive: the hunt for Ratko Mladić, the Butcher of Bosnia.


U ziet maar!


Update 11 juli 2016


Uitgelichte foto: bron onbekend

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.