Kerst en andere waanzin

Edvard Munch: Man en vrouw
Waaraan hebben we dat Kerstfeest te danken? Aan de reformatie. Katholieken gingen naar de kerk en dat was het dan. Protestanten maakten er een eetfeest van, dankzij Luther. Hitler, geheel gevangen in de antisemitische geest van zijn illustere voorganger, gaf het volk nog een extra Kerstdag. 

Nee hoor, het is niet een van oorsprong Germaans feest, maar een Romeins. Vervolgens werd door de eeuwen heen van alles en nog wat door elkaar gehutseld met als toppunt de Amerikaanse consumptievariant Santa Claus. In die vorm ook een protestantse, geïmporteerd uit Zweden en gelieerd aan Sinterklaas. Sinterklaas weerom, een katholiek kinderfeest, werd het best bewaard in het protestantse Nederland met als toegift Zwarte Piet. Enfin, u zoekt het maar uit. Ook die adventskrans en die kerstboom, het kerststalletje, alle zijn verzonnen ideeën die op de een of andere wijze aansloegen of op traditionele gebruiken werden geënt. Waanzin? In ieder geval is dat Kerstfeest goed voor de commercie gebleken, geheel conform de protestantse ethiek. Niet goed voor de huiselijke vrede, maar die doet er hier niet toe.

De commercie moet met iedereen rekening houden, dient ideologisch neutraal te zijn. Men duidt het wel als tolerantie, maar dat is toch weer van een andere orde. Een midwinterfeest voor iedereen, zonder dat iemand voor de kop gestoten wordt en zelfs open staat voor iedereen? Mooi toch? Echter, wat zie ik onder #Maastricht op Twitter?


 


Het katholieke Maastricht, ooit een speelbal tussen Noord en Zuid, ingelijfd door het protestantse Holland. De bevolking had niets te kiezen. Relevant is niet meer dat katholieke of protestantse, maar de uitwassen die deze inlijving hebben opgeleverd.

Een van de vele desastreuse gevolgen was een autoweg dwars door de stad. Bekijk de omvang van die ruimtelijke ramp hier vanuit de lucht. 80.000 voertuigen gaat die gisteren geopende tunnel in de toekomst verwerken. 80.000 per etmaal… Hoeveel ruimte is er per spoor voor nodig om die mensen en goederen te transporteren, dacht u? Reken maar uit, dan beseft u pas de waanzin van het autoverkeer nog afgezien van de kosten, individueel en voor de samenleving. En waarom verplaatsen die mensen zich massaal en waarom worden goederen van hot naar haar vervoerd? Het brengt geld op, het wordt zelfs gesubsidieerd. Waanzin.

Onze fascist van dienst hierboven aangehaald wil uit de EU. Stel je eens even voor, geen grenzen om de stad. En juist die willen fascisten nog dicht maken ook. Dergelijke hersenspinsels kunnen slechts opkomen bij mensen die geen boodschap hebben aan vrijheid, vrijheid van bewegen, maar ook vrijheid van geest. Juist in grensregio’s wordt deze het sterkst beleefd, met alle beperkingen die erbij horen. Waanzin om die grenzen nog dicht te willen maken ook.

Waar hebben we die kerstmarkten aan te danken? Aan de Duitsers en hun formule bleek ook hier aan te slaan. En hoe werd ze gedoopt in Maastricht, al jaren geleden? Niet Kerstmarkt, dat herinnerde teveel aan die sentimentele Duitse sfeer. Het moest anders, het Vrijthof werd omgetoverd tot pretpark. De naam van dit festijn met eromheen geschaard die kraampjes? Ze is me ontschoten.

Dankzij die nieuwe tunnel zullen nog meer mensen toestromen. Geld moet rollen en dat kan, met het autootje. Dankzij Hitler en Ford kunnen nu op die extra feestdag ook de woonboulevards en al die andere verlokkende zaken ons in een blije kerstsfeer brengen.


Uitgelicht: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.