Weldenkende mensen

Gérard Uféras: Glyndebourne Festival Opera (1991)
Onze natie is er groot mee geworden, nuchtere mensen steeds beducht voor het eigenbelang en waar strikt nodig voor het algemeen belang. Ze hebben daarvoor een speciale christelijke leer ontwikkeld die ze calvinisme noemen. Andersdenkenden waren slechts welkom als ze een bijdrage leverden aan de welvaart, of het nou huursoldaten betrof of matrozen, veelal in de Duitse landen geronseld, of joden en Hugenoten die op de vlucht waren, of gastarbeiders voor het vuile werk. Zo ontstond het beeld van een vrij gevochte en tolerant volk. Kortom, ze heten weldenkend te zijn, humaan.

Torn niet aan hun oordelen, ze zijn bijkans onfeilbaar. Bij katholieken is zulks slechts voor de paus weggelegd, dat is wellicht het meest fundamentele onderscheid tussen deze christenen. De ene groep weet het al, is voorbestemd, de ander twijfelt en moet geleid worden. Als deze culturen botsen wordt het pas echt leuk, zeker als de een door ervaring wijzer geworden de zekerheden van de ander in twijfel trekt. Dan wordt die ander boos en haalt alle denkbare middelen uit de kast om de tegenstrever onschadelijk te maken.

De katholiek heeft bijna van nature weet van instituties en welk kwaad ze kunnen aanrichten, de Roomse Kerk als model voor een fascistische samenleving bijvoorbeeld, de protestant neigt eerder zelf naar fascistisch gedrag vanuit de opvatting dat hij of zij uitverkoren is tot het stellen van grote daden, superieur is aan anderen. Niet voor niets heeft die houding zich in de USA zich zo grondig kunnen verspreiden en vestigen.

Het is altijd fijn een voorbeeld bij de hand te hebben. Iemand groot geworden in gereformeerde contreien, waar na de oorlog de joodjes gekoesterd werden die ze eerst letterlijk lieten verrekken, en nu woonachtig is in het katholieke zuiden wist dit te melden:


Alphonse Scaf (72) uit Maastricht viert zijn eerste verjaardag (ws ook qua verstand) als mijn stalker en smaadkrabbelaar.

Ook namens degenen die mijn achternaam dragen hebben wij, mijn kinderen en ik, alvast een krans laten maken met als opschrift: met dank voor de bedreigingen en het onmogelijk maken van ons leven???”. De geleden schade wordt op de lasteraar verhaald.

 


En ze eindigt met:


Scaf  heeft ook foto’s, blogs met copyright en andere zaken overgenomen en vervalst of mee geplagieerd.  Elke maand dat we schade ondervinden door het niet kunnen doen van werkzaamheden  worden op de smaadschrijver verhaald. Dat kan aardig oplopen.  Ik vrees dan ook dat iemands pensioentje er meer op achteruit gaat dan Leers voor ogen had.

Dit blogje is alleen ter informatie en om zijn Google-aandeel mee op te schroeven. Hopelijk horen we alleen nog van hem via zijn advocaat of de rechter met een internet verbod voor deze haatzaaier met zijn vele fakeaccounts. Zijn pogingen om samen met zijn gelijkgestemde maten ongeveer 160 mensen van twitter te verwijderen gaan niet lukken.  Zijn totale verdwijning van Internet zou de sociale media goed doen. 

Amen

 


Het interessante aan dit verhaal is dat het van a tot z geloofd werd door haar volksgenoten, om deze fascistische term hier in correcte zin maar eens te gebruiken. Niemand werd geplaagd door enige twijfel, niemand zocht contact met me. De persoon kreeg volop steun, ze werd aangemoedigd aangifte te doen om tot strafvervolging te komen. Precies, u zegt het, de wereld op z’n kop, maar zo werkt dat bij fascisten. Ze weten het en verketteren alles wat niet in hun straatje past. Ze gaan dan zelfs over tot vernietiging van ongewenst.

Het slot van het liedje, om niet al te langdradig te worden? Ik ben mijn weblogs bij Google kwijt geraakt dankzij interventie van een van haar secondanten, iemand die momenteel een website beheert onder de naam Krapuul. Kan het toepasselijker, die naam bedoel ik?

Wel dit nog. Een groot Spinoza kenner wist te melden dat haten zeer vruchtbaar is. Of die man weldenkend is? Ik vermoed van niet. Zijn intuïtie heeft hem vermoedelijk op een dwaalspoor gebracht en daarmee zijn waarneming en verstand vertroebeld valt voor hem te vrezen. Hetzelfde lijkt me het geval bij iemand die onze Bataafse Maastrichtenaar door dik en dun steunde. Ook hij blijkt te kunnen haten, sterker nog, hij schept er de voorwaarden toe, deze armzalige sukkel met boekjes van Klever, die Spinoza specialist, in de kast. 

Wat een armoede aan beschaving en weldenkendheid. Krapuul dus.

U begrijpt beslist dat ik smaad, leugens, bedrog, bedreigingen, laster e.d. meer niet ga weerleggen? Mijn weblogs gaven en geven in ruime mate het (fascistische) proces weer dat zich richting Tibaert voltrok. De daders hadden er dus alle belang bij dat ze verdwenen. Een deel lijkt voorgoed weg, juist uit het jaar (2013) waaruit bovenstaande citaten stammen. Het zou zeer leerrijk zijn nog eens al hun smurrie te tonen. Werkelijk een les in fascisme.


ps

Namen? Dit is veel leuker, een lesje in ethiek:
1 – kip, haan, stalker, Tibaert
2 – kip, haan, stalker, Tibaert
3 – kip, haan, stalker, Tibaert
Uiteraard zijn nog meer combinaties mogelijk. Deze slechts als voorbeeld. Ze zijn voor mij ook praktisch allemaal nieuw., moet er even voor gaan zitten. Zelfs een Heilige Kip duikt op, ja, wat is die man onnozel…
 
Uitgelichte foto: bron

Een gedachte over “Weldenkende mensen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.