Aucune société ne devrait tolérer le mépris

Syncrude’s oilsands processing plant, Alberta (Canada)

Eenvoudige humanitaire waarden waarvan je denkt dat ze geen verdere uitleg behoeven. En toch wordt er alsmaar tegen gezondigd, in woord en daad. We zijn allen mens en herkennen onszelf in de ander als die wandaden begaat, ook die waar wij van plegen te zeggen dat het daden tegen de menselijkheid zijn. Juist hier treffen we de clou aan van wat we fascisme plegen te noemen, het maakt gebruik van die wetenschap om in omgekeerde zin er misbruik van te maken door haat te zaaien en op te roepen tot verzet om zo de weg vrij te maken tot het begaan van wandaden.

Leer dit mechanisme onderkennen in het dagelijkse leven, in de virtuele wereld en veel onheil kan voorkomen worden. Niet buitensluiten, niet verketteren, maar contact zoeken, zou het devies moeten zijn. Daarop kun je volgens mij iedereen aanspreken. We hebben verantwoording voor elkaar.

Een vraag nog. Is haten mensverachtend? Is de natuur vernietigen, de aarde onbewoonbaar en onleefbaar maken voor mensen en alle levende wezens mensverachtend? Kan dan toch kritiek hebben op en het veroordelen van de oorzaken hiervan, de kapitalistische productiewijze welke hand in hand gaat met het opsouperen van alle fossiele brandstoffen, een vorm van haten zijn? Wie durft dat te beweren? Kan een waarlijk vrije mens haten? Nee, het een sluit het ander uit.


Update mei 2019


Uitgelichte foto: Alberta – bron
Tekst: jeanrochette.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.