Roma Holocaust Memorial Day

Roma (2016)


 

2 AUGUSTUS


 
Op 27 januari is het Holocaust Memorial Day. Op die dag werd in 1945 vernietigingskamp Auschwitz bevrijd, de plek waar de Nazi’s meer dan een miljoen Joden, Roma, Sinti en homosexuelen vermoordden.
 
Maar de Roma en Sinti hebben ook een eigen Roma Holocaust Memorial Day. In de zomer van 1944 besloten de Duitsers om alle gevangenen van het zogenaamde ‘zigeunerlager’ – een apart deel van Auschwitz waar de Sinti en Roma onder erbarmelijke omstandigheden leefden – in een keer te vermoorden. Er waren toen nog een paar duizend Sinti en Roma in het kamp. Zij zijn allen in de nacht van 2 op 3 augustus 1944 naar de gaskamers vervoerd en vermoord. 
 
2 Augustus wordt daarom door Sinti en Roma nog altijd aangehouden als herinneringsdag. Sinti en Roma uit heel Europa komen op en rond deze dag naar Auschwitz om de genocide op hun volk te herdenken.

 

Herdenking vanuit Nederland

Ook vanuit Nederland wordt jaarlijks een reis naar Auschwitz georganiseerd voor Roma en Sinti.
Het is een meerdaags programma met rondleidingen, uitleg en ontmoetingen met Sinti, Roma en reizigers uit vele landen. In het komende Wiel een verslag van deze herdenking door Sabina Achterbergh, een van de deelnemers aan de reis. Zij doet ook een oproep aan Sinti en Roma om jaarlijks mee te herdenken. De reis is inclusief ontbijt, lunch, diner, rondleiding & overnachtingen in Krakau. Gratis voor jongvolwassenen vanaf 16 jaar. Voor volwassenen geld een bijdrage. Aanmelden kan jaarlijks vóór 1 mei bij Sabina Achterbergh via: 1kleurrijkewereld@gmail.com of 06-26006016
 
Zie ook:
 
Interview met Kemal Rijken, schrijver van het boek Roma, over de vervolging van Sinti en Roma in Nederland, radio 1, Met het Oog op Morgen
 
Het lot van negen Sinti en Roma kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog: 
 

 

 


BRON
Het Wiel4 augustus 2018

LITERATUUR
Ben Sijes: Vervolging van zigeuners in Nederland 1940-1945
 

Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.