Beschaafde barbarij

Stanley Kubrick: Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)


 
Een reflectie op Eric Hobsbawm: “We have got used to killing”.
 
Het ontstaan van een buiten controle geraakte barbarij, die begon met de Eerste Wereldoorlog. De atoombommen op Japan nauwelijks 30 jaar later betekende haar definitieve doorbraak en inmiddels weten we niet meer beter. De tijd van de Verlichting in de geest Rousseau, maar ook in die van Voltaire, hebben we ver achter ons gelaten. Beschaving is verworden tot een façade voor het plegen van misdrijven zowel in ogenschijnlijke vredestijd als door het voeren van oorlogen en het plegen van terreur.
 
Voor zowel in vredes- als in oorlogstijd is er het lucratieve en gemotoriseerde speelgoed voorhanden. De producenten van dat spul zijn een en dezelfde. Hun producten kunnen slechts aan de man gebracht worden door het veiligstellen van de toevoer van grondstoffen, de benodigde brandstof inbegrepen. Het gevolg, de urbane gebieden veranderen in ras tempo en de nog intacte natuur wordt stelselmatig verwoest. De veranderingen van steden nemen we nog waar, al het overige valt buiten ons blikveld.
 
Hoe is het mogelijk dat nauwelijks in een eeuw tijds een beschaving een dergelijk hoog pijl aan barbarij bereikt heeft als de onze?
 

 
Een ooggetuige…

bron: Pädagogik und NS-Zeit

 





LITERATUUR
Eric Hobsbawm – BARBARISM: A USER’S GUIDE (New Left Review – 1994)

Uitgelicht: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.