Welvaart is meer dan alleen het loonstrookje

Antoni Ros Blasco: Figura (1996)Merkwaardige vraagstellingen wist de NRC te formuleren waarop de lezers losgelaten werden. Nog merkwaardiger de reacties. “Werken Vogelaarwijken stigmatiserend voor bewoners?” vroeg de krant in december 2008 en een vrouw afkomstig uit het hoge noorden kwam melden welk noodlot haar getroffen had ergens in het Limburgse. Ze was erin geluisd door een makelaar of de gemeente, dat weet ik niet meer precies. Ze kwam met haar man te wonen in een buurt die ze omschreef als achterbuurt. Waar precies liet ze na te vertellen. In ieder geval was haar verhaal meer dan hilarisch, slecht geformuleerd ook en veelzeggend voor het peil van afgestudeerde academici. Ze had rechten en medicijnen gestudeerd, meldde ze. Ik kon het niet laten op haar stukje te reageren.


Eerlijk, ik begreep uw verhaal niet. Studentenstad Groningen versus hèt Limburgse dorp. Het klonk mij als “een intellectueel bolwerk versus een achterlijk dorp” in de oren. Nu wist ik wel dat het Limburgse dorp niet bestaat. Er zijn er in alle soorten en maten. Voor Maastrichtenaren, zoals ik, is hèt dorp bij uitstek Heerlen. Maar dat kon u weer niet weten. 
 
U bent er in geslaagd een perfecte satire te schrijven. Mijn complimenten! Linkse taal in een reactionair jasje. En u steekt zo nadrukkelijk de draak met het academisch niveau. Als doctorandus in een achterstandsbuurt gaan wonen en toch dubbel academisch afstuderen. Wie durft er nog te spreken over kansarm? Een dubbele carrière zegt u. U leeft twee levens, hoe voelt dat? 
 
En u verstond de locals. Zeer bijzonder. Jaren geleden hebben we Groningse buren gehad. Ook academici. Neerlandici om precies te zijn. Ondanks hun aangeboren talenknobbel konden ze ons Maastrichts niet verstaan. Heel verstandig van u te verhuizen na de geboorte van uw kind. Kinderen moet je niet als proefkonijn gebruiken. Stel je voor dat ze besmet raken. 
 
Bedankt voor de instructieve satire over het intellectuele peil in Nederland! En voor ik het vergeet: de gezondheidszorg is er op de eerste plaats om geld mee te verdienen. Maar dat wist u al.


Twee maanden later is het weer raak. Onderwerp is nu welvaart en inkomen. En weer speelt haar standsbesef een grote rol.


Mevrouw, u komt, als ik me niet vergis, uit het hoog ontwikkelde Groningen terecht in hèt achterlijke Limburgse dorp. Ik zeg bewust “achterlijke”, want dat is wat ik regelmatig beluister in uw bijdragen aan dit forum. Als ik me goed herinner kwam bij u ter sprake een “asociale” buurt waar u per ongeluk terecht kwam, discriminatie vanwege de taal, discriminatie als werkende moeder, etc. In geen enkele bijdrage van u kon ik een positief geluid vernemen over het Limburgse. Ook deze reactie staat weer bol van insinuaties. U laat zich voorstaan op een dubbele titel en u vermeldt doodleuk dat u in de “infrastructuur” wilde. Toch niet als neerlandicus mag ik hopen.
 
Het dédain dat telkenmale uit uw woorden spreekt t.o.v. uw domicilie doet me het ergste vrezen voor uw woonomgeving. U maakt volgens mij meer kapot dan de “autochtonen” lief zal zijn. Is dat wat u onder emancipatie verstaat? Geld en carrière? Overigens staan mijn ervaringen diametraal op die van u. Voor leidende posities in het Limburgse wordt vaak het adagium gehanteerd, wat van ver komt is beter. Mijn ervaring met, jawel de provincie Groningen, is van omgekeerde aard. Daar werd me eens doodleuk verklaard dat men toch liever de voorkeur gaf aan een streekgenoot dan aan een Limburger. En de vrouwenemancipatie in Limburg. Ach mevrouw, als ik u zo beluister zou ik maar eens bij mezelf te rade gaan.
 
En nog wat mevrouw, die corruptie. Macht corrumpeert (en absolute macht corrumpeert absoluut). Drie voorbeelden: de SP in Wallonië, de Rotterdamse havenbelangen en de PvdA, de SPD in Keulen. Overal daar waar een politieke partij te lang (alleen) aan de macht is ontstaan mistige gebieden met ritselpraktijken. Zo ook in Limburg. Ik kan u zo een aantal voorbeelden noemen waarvan u absoluut geen weet heeft. Verdiept u zich eens in de herstructurering van de voormalige mijngebieden bijvoorbeeld. Een waarschuwing vooraf: zoiets vereist oprechte belangstelling en geen misplaatste arrogante houding. En kennis van zaken.
 
Tot slot. Welvaart is meer dan het loonstrookje. En dat idee zou in Limburg nog niet doorgedrongen zijn, durft u gelet op bovenstaande te beweren. Eens te meer verbaast het mij dat u nog steeds in Limburg woont. Beseft u wel wat welvaart is? Zuid-Limburg met name is de enige streek in Nederland die volkomen autarkisch kan bestaan.
 
Helaas is ongelooflijk veel stuk gemaakt door vreemde overheersing. Op de eerste plaats door de carboonkolonisatie. Bezie de absurde situatie eens rond DSM en het verloop van de landsgrenzen, misschien begrijpt u dan beter dat bij infrastructuur heel wat meer om de hoek komt kijken dan juridische aspecten. Momenteel is de stad Maastricht aan de beurt met de kolonisatie door een daar gevestigde universiteit.
 
Ondanks de eeuwenlange aanwezigheid van “allochtonen” kent deze regio nauwelijks een “allochtonenprobleem”. Hoe zou dat komen dacht u?Bovenstaande afbeelding is opgedragen aan de vrouw van onze bloemist hier in de buurt. Ze is Braziliaanse. Als afronding nog even een lesje dialect, Rommedoe…

 
Tekstschrijver voor Rommedoe was Ton Brouns. Aan hem een speciaal salut…
 
Uitgelichte afbeelding: Antoni Ros Blasco – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.