Wakker Nederland

De Tijd op de Nieuwe Zijds, 70er jaren
“Wakker Nederland vertaalt binnen de publieke omroep de waarden en normen van de grote groep Nederlanders, die ʻde ruggengraat van de Nederlandse samenlevingʼ vormt.” Een omroep die weet wat er in Nederland leeft. Aldus de Telegraaf.

Dit karakteristieke geluid van de Telegraaf is bijna zo oud als ons omroepbestel, inclusief de oorlogsjaren. Hilterman, Duys, Mies, noem maar op. De pedant in de krant vormde Leo Riemens met zijn strijd tegen de gevaarlijke VARA en VPRO. Allen geschaard rond de AVRO. Vervolgens kwam met dank aan Philips de TROS. Het Telegraaf geluid kon nog beter verspreid worden. Vervolgens de commerciëlen. Nog niet genoeg. De volledige onttakeling van het bestel is gewenst. Het perfide Berlusconi model. Zie wat er met de RAI gebeurd is.

We kunnen dus rustig spreken van een historische continuïteit. Politiek altijd aan de goede kant, collaboreren als het moet of kan. Eindelijk heeft ook de PVV zijn eigen omroep. De normen en waarden van deze Nederlanders kunnen nu volop uitgedragen worden. Is er nog hoop voor een beschaafder Nederland? Jazeker, geef alle omroepverenigingen samen een zender, waarop ze hun boodschap kwijt kunnen. Voor het overige: geef de vrijgekomen capaciteit op radio en TV aan een nieuw te vormen echte publieke omroep. Voorbeelden te over. France Télévision, BBC, ARD. Misschien ga ik dan weer eens programmaʼs op de Nederlandse TV en radio volgen.

Wakker Nederland, De Telegraaf dus, foute krant in de oorlog, maar geen verschijningsverbod na de oorlog. Waarom nemen 2 miljoen mensen genoegen met een dergelijke krant, kun je je afvragen. In Duitsland heb je gedegen kranten ter rechter zijde, de FAZ met name, met een uitstekend Feuilleton. En het boulevardblad Bild. Dan kun je kiezen. Die keuze hebben we hier niet. Dat lijkt me de sterkte en zwakte van de Telegraaf, maar ook haar macht.

De oorlog. Een kleine anekdote. De “goede” De Tijd en de “foute” Telegraaf. De eerste werd gemangeld tijdens de bezetting via o.a. ingrepen in de redactie (door Blokzijl) en kwam uiteindelijk bijna zonder papier en drukpers te zitten. Zelfs het kleine handpersje, dat nog restte, werd geconfisqueerd en kwam bij de Telegraaf terecht. Simon Carmiggelt verhaalt hierover in 1970: “Ik dacht: we gaan een klein krantje (bedoeld is het illegale Parool) maken. Nu hadden vertrouwensmannen gezegd dat wij op de dag van de bevrijding ook in het gebouw van ʻDe Telegraafʼ konden drukken. Er werden dus twee ploegen gevormd. De ene werkte in het ʻTelegraafʼ-gebouw, de andere bij Jesse (drukkerij op de NZ Voorburgwal). Wij, bij Jesse, waren het eerste klaar. Veel eerder klaar. Bij ʻDe Telegraafʼ stond een handpersje dat ʻDie Zeitung in der Niederlandenʼ had gejat van ʻDe Tijdʼ. Terwijl ze daarmee doende waren kwamen mannen van die krant het weer opeisen.”

Aartsbisschop De Jong: “De Tijd” toonde moed, gepaard aan beleid. ”De Telegraaf”: beleid zeker, maar moed?


Marilyn Monroe striking a pose (1950)

Boft Wakker Nederland wel even. Sinds geruime tijd zijn omroepverenigingen niet meer verplicht een “totaal” programma te verzorgen. Desondanks wil deze nieuwe omroep, net als haar gedrukte evenknie, niet verzaken het volk de nodige intellectuele bagage mee te geven. Leiding over een mogelijk op te richten afdeling infotainment zou ik graag in handen zien van Bob Smalhout, de rechtse intellectueel van Nederland. Een echt erudiete man. Kennis van het verleden als geen ander. Daarom kan hij de spijker op de kop slaan als hij zegt dat Nederland vol is, we belazerd zijn bij de invoering van de euro en nog meer van die dingen, waarmee mensen met een tekort aan historisch besef worstelen. Hij kan ook helder de standaardwerken van Fortuyn tot ons brengen. U weet, hij was intiem bevriend met deze politicus. Dankzij zijn voortreffelijk werk als columnist zullen we ook nooit vergeten dat alle rampen die over ons land zijn gekomen terug te voeren zijn op één persoon: Joop den Uyl. Zo gaat dat in de moderne geschiedschrijving.

Om met prof. dr. Smalhout te eindigen, daarbij Fortuyn citerend: “Bijna vijf eeuwen van natievorming en een duizendjarige ontwikkeling zijn door de kabinetten van Den Uyl tot en met Kok op een achtermiddag door de gootsteen gespoeld.” Toch zijn er lieden, en niet de minste gezien hun hoogst intelligente bijdragen in het NRC forum, die durven te beweren dat geschiedenis voor vervalsing staat en de belijders ervan bedriegers zijn. Toch putten zij onvermoeid uit het werk van het illustere duo Smalhout-Fortuyn. Nog een geluk dat ik geen historicus ben, niets van doen heb met een “Historikerstreit” en opgegroeid ben met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en kritische zin. Lees het citaat nog eens, als u aan mijn geestelijke gesteldheid twijfelt.

Wakker Nederland? Altijd al was Nederland wakker, toen en nu. Moet wel vanwege de handeltjes die bedreven moeten worden en de oren die aangenaaid dienen te worden. Onze ware volksaard, wakker en onversaagd. Niet uit te roeien die geesteshouding, helaas…


Een ps:

16 maart 2009 – Ten onzent wordt door critici op het bestel voortdurend de BBC als voorbeeld de hemel in geprezen. Is dat terecht? Voor wie de ontwikkelingen in Noord-Ierland via de BBC heeft gevolgd moet beter weten, dan zwijg ik verder maar over de oorlog met Argentinië om een schapeneiland, de Falklands. Ook het ongeremde chauvinisme bij sportprogrammaʼs geeft te denken. Maar het kan erger en dan heb ik het niet over de uitgekiende marketingstrategie van deze omroep en elke blokkering tot Europese samenwerking, bijvoorbeeld met Arte en Euronews, maar over haar programmabeleid.

Vandaag bericht de Guardian over het weigeren door de BBC van een 10 minuten durende radioversie van een theaterstuk van Caryl Churchill “Seven Jewish Children” met de lapidaire mededeling “we felt it would not work for our audience”. Ook een oproep m.b.t. Gaza werd onlangs geweigerd. Zie: “BBC rejects play on Israel’s history for impartiality reasons”.


Ingevoegde foto: Marilyn Monroe – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.