In eigener Sache…

Hilaire Hiler: Gray Shadow Series – Run (1956)

Een half jaartje geleden begon ik aan dit weblog, murw gebeukt in het NRC-forum door een stel onverlaten, mede in de hoop andere deelnemers aan dat forum een beetje inzicht te verschaffen wat er zoal mogelijk blijkt via internet ook in een ogenschijnlijk te vertrouwen omgeving, de NRC.

Zelf was ik vanaf oktober 2008 actief deelnemer aan dat forum met voor mezelf als inzet elkaar via het uitwisselen van ideeën, raad, ervaringen, te helpen en steunen. Niemand heeft de wijsheid in pacht, zoals dat zo mooi heet, dus in een forum discussiëren met een open vizier kon geen kwaad, dacht ik. Tijd had ik immers nu genoeg als gepensioneerde.


Is het achteraf verloren tijd gebleken?

Mijn levensfilosofie is er eentje van eerlijk delen, ook kennis, vandaar die houding. Alras leerde ik de mores kennen in dat forum. Verdacht maken, onderwijl getuigend van een totaal gebrek aan enige kennis, historische met nadruk, het voeren van partij-propaganda puur en het loflied zingen op een groot leider, Wilders en Sarkozy, waren schering en inslag. Hoe kon dat? Waren de lezers van de NRC zulke domme, om niet te zeggen stompzinnige, personages?

M’n eerste wat uitvoerige bijdrage over de kroeg sloeg aan, een week later een stukje over straatcultuur, het een hoort toch echt bij het ander, werd door dezelfde personen verketterd. Voor mij onbegrijpelijk. Bij een reactie over wonen kreeg ik de lof toegezwaaid van lieden die er overduidelijk niets van hadden begrepen, maar dachten mij tot hun kamp te kunnen rekenen. Waarmee de voornaamste karakteristiek van dat forum gegeven is (misschien wel typerend voor de beruchte Hollandse hokjesgeest), wij en zij. En vergis u niet, zij die zeggen dit soort denken ontstegen te zijn, zijn uitgerekend de grootste boosdoeners op dit gebied, dat leert mijn ervaring.

Iets anders kwam er nadrukkelijk bij, schofferen en op de persoon spelen.

Jammer, van werkelijk inhoudelijk debatteren was en is nauwelijks sprake. Eenoog koning. Niemand wordt er zo beter van. Je steekt er toch wat van op als op je eigen stommiteiten gewezen wordt, zou je menen.

Kreten slaken dat lukt nog de grootste sufferd. Of anders gezegd, personen die onophoudelijk dezelfde theses verdedigen, m.b.t. het klimaat bijvoorbeeld, hebben werkelijke geen enkele notie van de materie, om van het bedrijven van wetenschap maar te zwijgen. In het klein heb ik eens een dergelijke “klimaat” discussie gevoerd over “gloeilampen”. De pretenties van non-valeurs waren werkelijk om te huilen.

Mijn inschatting, mensen die werkelijk iets bij te dragen zouden hebben zullen in het algemeen publieke fora mijden als de pest. Verloren energie, dat valt goed te begrijpen. En je zult toch maar in een adem genoemd worden met onverlaten, om niet te zeggen schorem…

Waar ben je aan begonnen, vraag je je na verloop van enige tijd af. Verstandig zou zijn geweest toen meteen te stoppen, maar dat weerspreekt de natuur van het beestje. Verder modderen, een beetje slijpen van de eigen geest, zeg maar. Totdat een verschrikkelijk voorval plaatsvond in een chrèche te Dendermonde. Er werd in een reactie door iemand, die ik inmiddels waardeer als de grootste idioot van het forum, schaamteloos iets neergepend over het meeleven met andermans leed. Als ik eraan terugdenk moet ik nog gruwen. Voor mij was het een grote bezoedeling van mijn herinneringen aan mijn moeder en mijn broertje. Dat laatste kon zij uiteraard niet weten, maar ook mijn noodkreet werd volkomen genegeerd en erger, verdraaid ter eigen glorificatie. Zo iemand kan niet deugen in mijn ogen en is alles behalve betrouwbaar en sociaal voelend.

De kongsi van SP zijde, over deze kongsi kom ik nog te spreken, en het verbond van een tweetal, beter: hèt tweetal en welbekend mag ik aannemen, grootste dwaallichten deden voor mij de rest. Enkele weken later ben ik dan ook gestopt met het schrijven onder eigen naam, veel te link ook vanwege het beroep van mijn vrouw was me gebleken. Dat zo’n simpel forum een dergelijke impact kon hebben!

Een heropstanding onder Louis Sartorius, een geuzennaam, moest kunnen. Wel laten blijken wie je was, maar niet meer te vinden via Google en niet meer reageren op dwaallichten. Het begon alleraardigst onder de noemer ‘fascisme’ met iemand die kortgeleden uiterst brutaal werd weggezet als “een zeer benepen en vooral haatdragend naar mannetje”. En door wie? Door een van die twee dwaallichten, het personage welk ik al kwalificeerde als de grootste idioot, beter dè idioot, van het forum.

U begrijpt, onder Sartorius wilde ik naar vermogen de valse schijn en ideologische prietpraat doorprikken. Dat was me uiteindelijk niet gegund, nee zei de dienstdoende moderator, u schrijft onder eigen naam of niet. Regels zijn regels… Snapt u?

Vanwaar dit stukje? Mijn overtuiging, gebaseerd op vele ervaringen en voorvallen, is dat slechts een enkeling doorziet welk vals spel er in dat forum gespeeld wordt. Onverlaten, onder welk pseudoniem ook, kunnen rustig hun gang blijven gaan, en het einde van het liedje zal zijn, waar rook is, is vuur. Dus op zijn minst zal de waarheid ergens in het midden liggen, zal het dan heten. Zover wil ik het niet laten komen, simpelweg omdat ik ook nog wat eergevoel in mijn donder heb.

Zo viel vandaag weer een voor mij vertrouwde verdachtmaking, beter schotschrift, te lezen in het forum. Zie: “context, misleiden, misleider, etc.”. Toch goed dat ik nog af en toe een blik werp in het forum. Een misleider van het meest gore soort heeft het over misleiden… Een mannelijk orakel, dat zich laat aanspreken met “mevrouw”! En of het een orakel is. Om je vingers bij af te likken in deze bange tijden met Wilders als stuurman aan het roer.

Ook hier weer, het eeuwige liedje van iets beweren, van beschuldigen, van monddood maken, zonder maar één echt feit aan te dragen. Als je dit stukje over het “gedoogaccoord” van hem gelezen hebt, zijn alle overige stukjes van zijn hand overbodig om er kennis van te nemen, zo simpel is deze ziel. Let wel, omgekeerd wordt nooit door hem ingegaan op feitelijkheden, dan zal zijn masker vallen, het zou zijn ondergang zijn, zeker bij die volledig misplaatste hautaine houding. Een ontluistering zal het zijn, die hij niet zal doorstaan. Slechts blijven insinueren is zijn devies, die ‘context’ is dan het geijkte statement. Horendol word je ervan. Begrijpelijk toch, dat ik me steeds meer ben gaan verdiepen in paranoia, psychopathologie, fascisme…

Dit alles ook als een beknopte verklaring over het waarom van een eigen weblog. Ik kom nog op het bovenstaande terug.Uitgelichte afbeelding: Hilaire Hiler – bron
Carton – bron: Le Monde

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.