Open brief aan Jeannie

Theophile Steinlen: Cat’s paw in blurring motion (1898)JeannieBeste Jeannie,

Bijna een jaar geleden kwam je bij me op Twitter-bezoek . Voor mij was dat een merkwaardige kennismaking. Op dat moment hield ik me op Twitter vooral bezig met de Arabische Lente. Het stoorde me enorm hoe weinig weerklank die gebeurtenissen hier vonden omdat ze onomstotelijk aantoonden hoe vals de beschuldigingen waren van Wilders richting Islam en moslims. Dagelijks volgde ik het nieuws via Al Jazeera en ik voelde me weer een beetje in de tijd van mei ’68, Parijs en Praag.

En wat was jouw binnenkomer? Ik was een luie bankzitter die aan een “subsidie-infuus” hing. Mijn verstand stond even stil. Het interesseerde je werkelijk geen enkele moer wie ik was, dat kon je makkelijk achterhalen via mijn weblog, nee, je volstond ermee je eigen ingebeeld idee over mij te verspreiden. En eerlijk is eerlijk, ik vond het vermakelijk. Een dom PVV gansje dat mij wel eens even terecht zou wijzen.

Tja, je opvattingen en oordelen waren navenant je inbeelding. Jij was bevoorrecht door je genen, ik was al jong verzuurd en te lui om te werken. Op mijn vraag wat je onder werken verstond kreeg ik het hilarische antwoord, dat kun je ook met je hoofd doen, hard werken zelfs. En weer stond mijn verstand even stil. Op mijn vraag hoe je dat dan doet, hard werken met je hoofd, en of je wel eens van mijnwerkers had gehoord, kwam al helemaal geen antwoord.

Tot zover onze eerste kennismaking. Ik verloor je een beetje uit het oog, maar je kwam terug en hield vol. Ik moest maar eens aan de slag, je werkte hard om mij aan een bestaan te helpen. En ja hoor, iemand schoot me te hulp en wees me er via een DM op wat je feitelijk deed. Handelen in gebakken lucht. Eenvoudige van geest misbruiken, zo zou je het kunnen noemen, om aan poen te komen. Weet je, Jeannie, als je je die houding eenmaal hebt eigen gemaakt, medemensen zien om te gebruiken voor eigen gewin, is iets mis met je.

Mijn reacties op jouw gedweep met Wilders moeten jou dan ook als een sta in de weg hebben geklonken, zoiets van broodroof, het ondergraven van je zekerheden. Twijfel is jou vreemd. In het gesloten wereldbeeld dat je hebt kon je mijn vragen en opmerkingen niet plaatsen. Ze voelden voor jou als een verstoring van jouw heile Welt.

Of anders gezegd, jezelf zien als de norm alle dingen gaat niet samen met een open dialoog. Voor jou werd ik de personificatie van haat, een landverrader zelfs en weet ik wat al niet. Dan houdt elk gesprek op. In jouw woorden, je bent ver beneden m’n niveau en je taal is doordrenkt van haat. Terzijde. Ik wacht nog steeds op de eerste onderbouwde reactie van jouw kant.

Inmiddels kreeg je ondersteuning uit de welbekende PVV gelederen. Gevolg, je werd gesterkt in je opvattingen en je werd een mooie speelbal in hun handen. En dat alles in een periode voor mij van groot verdriet. En ook dat had je kunnen weten. Anderen brachten je nu aan het verstand dat ik niet meer jong was, maar een ouder iemand. En samen met het meest laakbare individu dat ik op Twitter heb leren kennen ging je aan de slag om in mijn privé leven te wroeten.

Slechts enkele van de vele misplaatste grappen en rechtstreekse smeerlapperij en bedreigingen heb ik in dit weblog opgenomen. Nadrukkelijk om aan andere mensen te laten zien welke gevolgen het heeft wanneer de geest van Wilders zijn invloed doet gelden, als ze zijn voorbeeld gaan volgen om mensen ongeremd te vernederen en te beschadigen in een klimaat van moedwillig geschapen angst. Aan dat al deed en doe je nog steeds met grote hartenlust mee.

Door jou ben ik beter de afkeer in ons land gaan begrijpen die er  tegen een culturele en intellectuele elite bestaat. Steeds weer het gevoel moeten ondergaan dat je er niet werkelijk bijhoort zal beslist geen prettig gevoel zijn, juist voor diegenen zoals jij die pochen op een rijk gevulde geldbuidel. Je zult je steeds buitenstaander blijven voelen als een gesprek werkelijk ergens over gaat. Je stoot hier op de grenzen wat geld vermag en dat kan en mag niet waar zijn. Hoe heerlijk moeten dan niet voor jou de woorden van Wilders in de oren klinken. Hij reikt je voortdurend het excuus aan om nergens open voor te staan en om andere mensen te behandelen als oud vuil.

Vertel me eens, Jeannie, welke boeken heb je gelezen, welke films heb je gezien, welke theaterstukken en concerten bijgewoond? Wat weet je van de geschiedenis, ook die van je eigen streek? Over welke vaardigheden beschik je? Hoe beoordeel je of iets mooi is? Wat houdt eerlijkheid voor jou in? Heb je je ooit enige moeite getroost om wat kennis te vergaren? Lees je wel eens een echte krant?

Om eerlijk te zijn, Jeannie, je levert bepaald niet de indruk ergens enig benul van te hebben en ergens in geïnteresseerd te zijn.

Het merkwaardige is dat ik terwijl ik deze woordjes aaneenrijg, ik weet dat het je geen lor zal uitmaken hoe ik over je denk. Voor jou ben en blijf ik een vies oude mannetje, pedofiel en weet ik wat niet al, of zoals je gisteren vrolijk rondtwitterde, een hoop stront. Mijn conclusie: zo handelt dus een dame in de geest van Wilders. Ik noem die geesteshouding fascistisch.

Het ga je goed,

Fons

 
Uitgelicht: bron – Ingevoegd: Café… 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.