Domheid

Baubo – votiefbeeld uit de Demetercultus (Zuid-Italië)
Nu drie jaar later na het plaatsen van dit bericht nog een citaat, ook niet zomaar toevallig gekozen…

“Aber die Natur ist der unmittelbare Gegenstand der Wissenschaft vom Menschen. Der erste Gegenstand des Menschen – der Mensch – ist Natur, Sinnlichkeit, und die besondren menschlichen sinnlichen Wesenskräfte, wie sie nur in natürlichen Gegenständen ihre gegenständliche Verwirklichung, können nur in der Wissenschaft des Naturwesens überhaupt ihre Selbsterkenntnis finden.” (Karl Marx, 1844) *

Een van mijn elders door derden weggehaalde stukjes ging over domheid. Als illustratie had ik er een afbeelding bijgevoegd van een van mijn kinderboeken: “Over Leloe en Abeldijn – Het levend sprekend blind konijn”. De titel is bijna programmatisch voor de domheid die je dagelijks tegemoet komt op Twitter. Het meest opvallend bij mensen die zeggen een opleiding genoten te hebben. Politiek links of rechts, het maakt niet uit. Kom dacht ik, laat ik eens een essay in herinnering roepen, een essay uitgerekend over die intellectuele domheid. Geen enkele reactie uiteraard. Niet dat ik zo slim ben, maar zouden de aangesprokenen het niet begrepen hebben?

De tekst stamt van Carlo M. Cipolla, indertijd hoogleraar in de economie aan de universiteit van Berkeley. Het verscheen in 1987:

“The Basic Laws of Human Stupidity”


Ben nu te moe en te lui, misschien een vorm van geestelijke traagheid, om er nog wat kanttekeningen bij te plaatsen. Het volgende maakt u beslist wel nieuwsgierig:


THE FIFTH BASIC LAW


Instead of considering the welfare of the individual let us consider the welfare of the society, regarded in this context as the algebraic sum of the individual conditions. A full understanding of the Fifth Basic Law is essential to the analysis. It may be parenthetically added here that of the Five Basic Laws, the Fifth is certainly the best known and its corollary is quoted very frequently. The Fifth Basic Law states that
A stupid person is the most dangerous type of person.

The corollary of the Law is that
A stupid person is more dangerous than a bandit.U begrijpt dat ik dit citaat niet zomaar plaats. De redenen zijn in veelvoud op dit weblog terug te vinden.


* Het citaat van Marx is afkomstig uit: Horst Kurnitzky – Triebstruktur des Geldes – Ein Beitrag zur Theorie der Weiblichkeit” (Wagenbach, 1974)

Update februari 2017
Uitgelichte afbeelding: votiefbeeld

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.