Korsakov

František Kupka: Prometheus in Chains (1905)
Even een grapje tussendoor. Moet kunnen. Het volgende gegeven verwerk ik als ik straks of deze week wat meer tijd heb wel in een uitvoerigere bericht.

Een paar jaar geleden wist ik nog niet wat een Korsakov syndroom is. Ik schijn er ook aan te lijden. Komt door mijn alcoholgebruik zegt een deskundige verpleegster, zo presenteert ze zich, die mij heeft leren kennen. Haar diagnoses zijn gelet op haar stelligheid waarmee ze ze uit juist. Narcist ben ik ook en een pathologisch leugenaar. Of is het Alzheimer, dementie? Ook pleeg ik plagiaat en vele verschrikkelijke dingen meer, zegt zij, niet ik. Het leven voor mijn vrouw en kinderen moet een hel geweest zijn, constateert ze. Ik ben me dat niet bewust, maar wie weet heeft die verpleegster wel gelijk. Ze is thuis in de psychiatrie, beweert ze ook. Waar ze haar opleiding heeft genoten en over welke ervaring ze beschikt daar uit ze zich niet over. Maar wie weet, misschien is mijn brein wel verweekt en weet ik niet meer wat ik doe en zeg. De verpleegster heeft in ieder geval alle voorzorgen genomen. Ze gaat, zegt ze onophoudelijk, regelmatig bij de politie op bezoek, ze waarschuwt de gemeenschap voor het gevaar dat van mij uitgaat. Ze wil dat ik op tijd medicijnen slik. Het liefst zou ze me laten opnemen in een inrichting.

In ieder geval is ze een hoogst intelligente vrouw, deze verpleegster. In korte tijd heeft ze zich ook al delen uit het Wetboek van Strafrecht eigen gemaakt. Ik mag aannemen dat ze ook de jurisprudentie bestudeerd heeft. Veel steun ondervindt ze al geruime tijd van een ecologisch en feministisch geschoold iemand, die de aarde weer in haar oorspronkelijke “vrouwelijke” toestand wil doen terugkeren. Twee wezens zijn ze die elkaar wederzijds bevruchten tot ons aller heil. Zij beseffen wat macht betekent, hoe op te treden en te bevelen.Schermafbeelding 2014-04-02 om 16.57.59Mensen met een trauma moet je kordaat behandelen, ze desnoods in een keurslijf dwingen anders veroorzaken ze grote problemen en tasten de natuurlijke orde der dingen aan. Kort en krachtig, een bevel. De voorgeschiedenis: “Op aanraden van de politie” en “Gif voor de geest”.

Bevel, van de weeromstuit lees ik deze passage van Elias Canetti nu met andere ogen:


Het vonnis voltrekken en er part nog deel aan hebben. Wat een geluk voor die twee vrouwen, ze kunnen tevreden zijn. Hun gemoedstoestand zal door de door hen gepleegde wandaden niet beroerd worden. Uitgelichte afbeelding: František Kupka
Bron Canetti: “Masse und Macht” – Reihe Hanser 124/125 – 1976

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.