Messiah

· muziek, theater, video
Authors

Voor afgelopen avond had ik twee berichten in gedachte. Door het gedrag van een of andere idioot op Twitter is dit erbij ingeschoten. Dus nu even zonder inleidende tekst een theatrale uitvoering van de Messiah van Haendel voorstellen. Dood en leven…Het oratorium kent dezelfde bron als de opera, het zeventiende eeuwse Italië. Plezier maken in de vastentijd mocht niet openlijk, maar het publiek moest onderhouden worden, dus werd teruggegrepen op bijbelse thema’s. Zijn bekroning vond deze vorm in de tijd van de barok. Met name Haendel bouwde erop voort. In protestantse kring werd er anders tegenaan gekeken. De Matthäus Passion werd zelfs veel te theatraal gevonden. Dit werk wordt overigens in het hedendaags Italië zeer theatraal uitgevoerd, gekostumeerd en wel. In latere tijden, na de herontdekking door Mendelssohn, werden in die kringen uitvoeringen van deze passiemuziek het hoogtepunt van het jaar.


Sinds de dominantie van de Wiener Klassik, Mozart, Beethoven, verdwijnt het oratorium uit het zicht bij de componisten. De laatste, die er iets nieuws aan toegevoegd had was Haydn. Hij maakte van het oratorium iets universeels, niet religieus gebonden, eerst met Die Schöpfung en nadrukkelijk met Die Vier Jahreszeiten. Hij kreeg pas in de vorige eeuw een volgeling, Arthur Honegger. Mozart ontving er geen opdrachten voor, maar kon wel met de materie uit de voeten, getuige zijn lezing van de Messiah van Haendel.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: