De Roomse rakkers

 
Katholieken zijn maar een raar volkje in de ogen van hun broeders en zusters in Christus. Afgelopen avond was het weer raak, en vooraf dient gezegd, de man had volkomen gelijk.  Edgar Hoover, mister FBI, de almachtige. De Ierse familie Kennedy moest het ontgelden en van deze familie bleef, terecht dus, geen spaan heel. Ze deden alles wat God verboden heeft, hoereerden erop los want katholieken hebben de biecht. Zo is het maar net. Daartegenover kun je stellen dat katholieken een beter begrip hebben van de menselijke natuur. Ze laten zich niet zo makkelijk in een keurslijf persen hoe graag ze ook als schapen in een kudde mogen onderduiken. Dwing die volgzame schaapjes niet, want dan blijken het vervelende beesten.

Uit de contradictie van individu en samenleving kom je niet snel. Op zijn minst kun je stellen dat Roomsen de gemeenschap zien als een waardevol goed. De protestant als een noodzakelijk kwaad. Gevolg, de protestant, en dat is die Calvinist bij uitstek, gaat regelen wat kan, moet en verboden dient.  In Frankrijk, zo luidt het gezegde, is alles toegestaan, behalve als iets uitdrukkelijk verboden wordt, in Nederland geldt het omgekeerde. Het trieste gevolg, de levensvreugde in dit land is niet van je dat.

Waar wilde ik naar toe? O ja, een bericht van Marianne Thieme, een zeer christelijke ziel als ik goed geïnformeerd ben, had een boodschap op Twitter, die luidt: “En jawel, sommige pastoors menen dat het weer tijd is voor de Hubertusmis via @faunabeschermin pic.twitter.com“. De protestant ten voeten uit. Ze weet ook wel dat pastoors alles zegenen wat hen aangeboden wordt, van baby’s tot auto’s en wapentuig. Gods zegen dient nu eenmaal te rusten op het werk van de katholiek. Hij zit niet klem tussen allerlei regeltjes en geboden. Hij gaat zijn gang. Rust Gods zegen niet op wat hij doet, dan merkt hij het wel. Zie Kennedy. Wat een gezeur ook, die Hubertusmis is prachtig. Net als Zwarte Piet trouwens en Carnaval. Wie ben ik, zegt de doorsnee katholiek, om voor anderen de dienst uit te maken, ook al heeft hij niets met de jacht, met Sinterklaas en Carnaval.

Hebt u het plaatje gezien dat Marianne doorstuurt? Een bordkartonnen kapelletje met daarvoor legergroene terreinauto’s en bloedsporen, veel bloedsporen. Zeer droefgeestig. Nee, zo viert een katholiek niet die mis. Beluister deze mis van D’Andrieu eens, ze gaat terug op Middeleeuwse tradities. Het orgelspel van Marie-Claire Alain is fantastisch. Een LP die ik koester.

EPSON scanner image
EPSON scanner image
 


De jacht, daar wilde Thieme op duiden, is a priori te verfoeien, zo beluister ik uit haar tweet. Is het wel zo simpel. Bernhard op jacht in Afrika met, door of voor het WNF, zeker niet er tegen, dat was verfoeilijk en kwam een misdaad tegen de natuur gelijk. Maar hier, in dit kunstmatig landje? Laat me niet lachen. Lees maar eens het interview terug met schrijfster Pauline de Bok afgelopen zaterdag in de NRC.

Overigens, om misverstanden te voorkomen, ik ben niet op jacht naar Marianne Thieme. Ook Jur Kuipers niet. De fazant een paar weken geleden heeft me overigens heerlijk gesmaakt. Natuurlijk trof mij weer het lot er een kogeltje in aan te treffen. Ja, ja, fazantenjacht… Ze ging weer op 15 oktober open.

Over Hubertus heb ik het nog niet gehad. Hij was de laatste bisschop van Maastricht. Had Servatius de bisschopszetel van Tongeren naar Maastricht verplaatst, Hubertus vertrok naar Luik. Jammer dat die kindertjes in dit land deze geschiedenissen niet leren. Misschien komt het doordat we niet echt in dit land van Kaninefaten en Bataven thuishoren? Wat hebben wij met Dokkum uitstaande? Niets toch?
 Foto’s: Maastricht – Fin du siècle en Dokkum 70er jaren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.