De daad wordt voltrokken

František Drtikol
“Seksualiteit staat bij de meeste mensen ergens boven aan de lijst. Meestal op een medailleplaats.”

Een column met vooral veel quatsch en weinig kennis van zaken. Zelfs misselijkmakend… Tegenwoordig schijnt men niet meer een stukje te kunnen brouwen zonder iets over islam of jihadisten te roepen. Slaafse volgelingen van een USA doctrine. Het zij zo. In dit geval was het begin van het stukje nog wel zo overtuigend. Die driften, die lust… Tja Eddy, de soort moet in stand gehouden worden, kijk maar bij onze broertjes en zusjes de dieren. Jammer echter, van agrarische gemeenschappen heb je geen kaas gegeten, dan had je op zijn minst iets begrepen van de islam en die joods-christelijke waarden.

Geweld, waar komt dat vandaan? Kaïn en Abel… De twee polen die tot heden doorwerken. Van wie gaat het daadwerkelijke geweld uit, van de bezitter of de vrije man? De eerste staat model voor het joden- en christendom, de tweede voor de islam in zijn oorsprong. Nee, Eddy, geweld is niet primair terug te voeren op de tegenstelling man-vrouw maar op iets veel meer wezenlijks, de aarde, de wilde natuur, zien als een te veroveren iets of onszelf zien als deel van die aarde. 

Schermafdruk 2016-08-17 05.53.24Genoeg, dit is niet de plek voor filosofische bespiegelingen, wel eentje om te duiden op een verregaand cultureel en politiek tekort in de samenleving. Door een zinnetje moest ik namelijk aan iets anders denken. Terstall zegt: “De vrije vrouw boezemt angst in.” Mij niet, zelfs integendeel. Wie wel? 

Vandaag lees ik dat iemand getuige is van een huwelijksvoltrekking van heel fijne vrienden. Wat moet je je hierbij voorstellen, uitgaande van de aanname dat het hier over een man en een vrouw gaat? Betekent het dat de daad in alle openheid geschiedt tussen die man en vrouw, zodat er getuigen zijn van een werkelijke band tussen die twee? Dat bij deze daad de vrouw tot ondergeschikte wordt gemaakt van de man? Enfin, deze gedachten kun je eindeloos verder uitspinnen, voor mij is het grappige aan deze mededeling dat het twee mensen betreft die ik eens ontmoet heb. 

Moet ik nu veronderstellen dat deze nieuwe echtelieden voorheen nog geen geslachtsgemeenschap hadden? De preutsheid van de man, zeer christelijk en toch anarchistisch, zou erop kunnen duiden. Bloot moest functioneel zijn, zei de man. Bloot staat toch voor bevrijding? Vrijwillig bloot wel te verstaan… Frappant vind ik het bij deze man, dat hij zich niet wenst bloot te geven, zou het een voortkomen uit het ander? 

Een kennisje of is het een vriendinnetje van hem geeft zich wel bloot, eerlijk als ze voorgeeft te zijn.


Is weer vrijgezel
Hekel aan leugenaars en
mannen die vreemdgaan

 


Vreemdgaan… Mannen, die vreemdgaan? En die betrokken vrouwen? De man gaat toch niet buurten bij een wildvreemde? Ook niet bij een hoertje, dan heet hij een hoerenloper… Vreemdgaan, vreemd begrip. Maar goed, in het Westen zijn man en vrouw vrij, bevrijd denkt men. Misschien wel de allergrootste leugen die er is. 

Sjaakie heeft een hekel aan leugenaars. Toch liegt ze dat ze barst. Eerlijk waar. Hoe valt dat te rijmen? Daar weten André en Ina meer van af. Lieve mensen zijn het, waar Sjaakie al veel plezier aan beleefd heeft, ondanks al haar leugens. Tja Eddy, op microniveau ziet de wereld er ineens een stuk minder simpel en overzichtelijk uit. En je ziet, ik kom er ook niet omheen namen te noemen, zeer functioneel, dat weer wel. Maar name dropping, nee, daar doe ik niet aan, dat is iets voor mensen als André en Ina. 

Nog wat. Er bestaan geen toevallen. Deze heugelijke dag voor André, 2 februari, is ook de verjaardag van Ayn Rand, de grote liefde van Alexandra Strieker. Het inzicht en de intuïtie van deze laatste verwierf mij weer het nodige inzicht over het polderfascisme van de Bataaf. Lees maar: S & S, Sjaakie en Sandra.


 Foto’s: František Drtikol – ingevoegd: Étude de la Crucifixion (1914)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.