Schaamteloos citeren…

Three boys posing for the camera in Kingston, Jamaica (1974)Duidelijk uit welke hoek de wind waait:

“De meest beproefde en effectieve ‘inspiratiebron’ voor haatzaaien & moorden is al ruim 1500 jr een boek…”. 

Je kijkt bij de bio van de persoon in kwestie en leest: 

“Freedom Is What We Do With What Is Done To Us -Jean-Paul Sartre -” 

Ik ben perplex.

Voor mij blijft Sartre voor altijd verbonden met het eerste werk dat ik van hem las: “Les chemins de la liberté” uit ’45, twee jaar later al vertaald in het Nederlands. Ik kreeg het cadeau van de oudste zus van m’n moeder, een Rotterdamse in Duitsland geboren. Ze verloor haar man, stuurman bij de koopvaardij,  tijdens de oorlog door een Duitse torpedo. Nooit heeft ze meer een voet in Duitsland gezet. Al jong logeerde ik bij haar en zodoende heb ik de wederopbouw van haar stad meegemaakt, de Bijenkorf en de Lijnbaan, maar ook het verschijnen van het beeld van Zadkine.  

Het eerste deel van de trilogie van Sartre speelt in de dertiger jaren in Parijs en is getiteld: “L’Age de raison”. Een toepasselijke titel gelet op dat vreemde citaat hierboven. Eerlijk gezegd ik kom er niet uit. Sartre, de filosoof van het existentialisme. Wordt onze vrijheid bepaald door wat ons aangedaan is, hoe wij daar mee omgaan? U ziet, met citaten kun je alle kanten op als ze niet eenduidig zijn en/of uit hun context gehaald zijn. De vroegere Succes agenda is er niets bij. 

“Wilders is ‘haatzaaier’ omdat hij haatzaaien/aanzetten tot massamoord geinspireerd door Koran benoemt?”


Ook dit stond bij die account te lezen. Massamoord… 

Even een kleine opheldering voor deze scribent. Welke gebeurtenis vond er plaats tussen 1939 en 1945 in Europa? Wie voerde een oorlog in Indochina? Onze broeders en zussen van dichtbij en aan de andere kant van de oceaan toch. Mensen die zich beroepen op de bijbel, gelovig of niet. Het installeren van gaskamers, het ontwikkelen en gebruiken van atoom-, biologische en chemische wapens, waren en zijn een teken van liefde moeten we concluderen. Christelijke liefde? Hoe konden we ons toch zo vergissen, het waren geen massamoorden maar bevrijdingsacties. Nu worden ze gevoerd onder de term “War on terror”. Terreur verspreiden om oorlog te kunnen voeren. Die Amerikanen zijn uitgekookt, dat weer wel. 

Even terug naar Sartre. Lees het voorwoord van hem uit 1961 op de schreeuw om bevrijding van Frantz Fanon. De Engelse vertaling staat op internet. Ook wil ik nogmaals fijntjes in herinnering roepen hoe de bevrijding van Amerika verlopen is van de inboorlingen tot de dieren toe. Volgens protestantse theologen hadden Indianen en Zwarten geen ziel, ze konden behandeld worden als beesten. Blijkbaar wil dit gegeven maar niet doordringen tot die Bataafse koppen… En beesten mag je afschieten en werden afgeschoten, dat leverde weer geld op.


En ach, wie is die Wilders nu helemaal? Een raddraaier, een marionet, een rattenvanger? In ieder geval een fascist van het aller zuiverste water. Hij bewees het weer gisteren in Dresden. Tja, de nazi’s waren en de Amerikanen zijn ook heel dapper… Wilders, als grootste lafaard van allen, die haat en verderf zaaien, voelt haarfijn aan wie dapper is of niet. Hij heeft bovendien de genade van de Späte Geburt. Denk aan Ons Indië…


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.