Bed, bad, brood voor alle wereldburgers

Aart Klein: De Zwanegang – Antwerpen (1949)
Mij zult u niet snel horen zeggen dat iemand knettergek is, maar bij iemand die bij volle verstand dit schrijft: “Het is nu officieel: NL geeft bed, bad en brood aan de hele wereld” ga ik toch twijfelen, temeer daar hij zijn bericht als volgt eindigt: “In Nederland geldt het gewoonterecht van de PvdA: Er bestaan geen illegalen. Alle wereldburgers hebben recht op een plekje in Nederland. En u gaat daarvoor betalen. Omdat u namelijk knettergek bent.” Joost Niemöller op 8 mei 2015.

Alle wereldburgers hebben recht op een plekje in Nederland…

Tot slot gaat hij “wiskunde” bedrijven:

Nederland is 41.543 vierkante kilometer. Waarvan 18 % water.
Trek je de stadstaten en enkele overbevolkte eilanden af, dan is Nederland nu al een van de meest dichtstbevolkte landen ter wereld.
Doe de wiskunde.
Maak dat je hier wegkomt.

Wist u overigens dat de huidige wereldbevolking in zijn geheel ondergebracht kan worden in Frankrijk bij een bebouwingsdichtheid als die van Parijs? Reken maar uit. En ja, kuststroken en rivierendelta’s hebben overal ter wereld de hoogste bevolkingsdichtheid. Per land schommelt dat afhankelijk van de grootte van het achterland. Voeg Nederland bij Duitsland, wat economisch gezien volkomen logisch zou zijn, en het plaatje ziet er volstrekt anders uit.

Niemöller wenst ook geen wiskunde te bedrijven, hij gebruikt getallen ter misleiding, hij negeert geografische kennis, weigert de historische feiten van migratie te erkennen, heeft geen benul van stedelijke ontwikkelingen en schuift de Zwarte Piet toe juist aan diegenen die terecht of niet in de eerste decennia na WO II volop gepleit hebben voor emigratie en gekant waren tegen immigratie, de PvdA.

Als je de kapitalistische economie beschouwt als een natuurlijk proces en er de ruimtelijke weerslag van als vanzelfsprekend ziet, ben je gedoemd in fascistische retoriek te vervallen om verschijnselen te verklaren die plaatsvinden. Dan praat je niet over het voortdurende proces van stedelijke herstructurering, dan raaskal je: “Je zet gewoon ergens je tentje op en krijgt voor de rest van je leven bed, bad en brood, en op den duur wordt je vanzelf zo’n schrijnend geval dat je ook huis, uitkering, school, ziekenhuis enz enz krijgt.” Dan praat je over wat mensen “ons” kosten, niet over de veroorzakers van hun ellende. Dan ben je de smeerolie om het kapitalisme gaande te houden, dan gedraag je je als fascist.

Voor onze toekomst lijkt het me het beste al die lieden die hun ziel wensen te verkopen aan de duivel te verjagen. Laat ze elders in de wereld het vuile werk opknappen dat verricht wordt om ons aan een comfortabel leven te helpen. Zetten wij eens de wereld op zijn kop en zijn we meteen verlost van oorlogshitsers en haatzaaiers. En wat doen we met die lieden die ons land beschouwen als koopwaar, ermee speculeren en ervoor gezorgd hebben dat we massaal uit onze steden verdreven zijn en ondergebracht werden in troosteloze buitenwijken en satellietsteden als Almere? Vooral, wat doen we met hun bezit?

Wie dacht u wie baat hebben bij de praatjes van Niemöller cs? Fascisten die lering hebben getrokken uit Mein Kampf om op soortgelijke wijze voort te gaan. Volgend jaar komt “Mein Kampf” vrij voor het grote publiek. Beieren wil dat verhinderen uit respect voor de joodse slachtoffers. Onderwijl gaat de Volksverhetzung bijna ongestoord verder: Polen, Hongarije, Nederland, Italië, Frankrijk, Denemarken…
De voertaal is inmiddels wel een andere, het cultureel hoogstaande Engels, de taal van onze bevrijders, niet meer dat barbaarse Duits. De bereidheid zich aan te passen aan het onvermijdelijke is in dit land gelukkig genoegzaam ontwikkeld. Op deze wijze zijn we al eeuwenlang zonder noemenswaardige averij door de geschiedenis gerold en kunnen we blijven volhouden dat we moreel hoogstaand zijn. Wilders met Hitler vergelijken? Hoe diep kun je zinken?

Kijk maar:
 
Uitgelichte foto: nederlandsfotomuseum.nl – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.