De Westelijke barbarij


Marian Goodman Gallery: Baldessaris „Movie Scripts/Art: Seems likely“ (2014)
Plague, dance of the rats
Zijn wij barbaars, wij die de mensenrechten hebben omarmd, die stoelen op gelijkheid, vrijheid en broederschap? Die we hebben laten verankeren in een Universele Verklaring van de VN met de ervaring van de Tweede Wereldoorlog in gedachte? Wij, die claimen dat onze cultuur universeel is?

Is het kapitalisme barbaars, het kapitalisme dat slechts technologische innovatie toestaat uit winstoogmerk? Een economisch stelsel dat slechts kan bestaan door roof en plundering en behoud van schaarste?

Welke ideologie hanteren we? Die van apartheid onder een nieuwe dekmantel? Rijk of arm, het is onze verdienste of tekortkoming, zo kijken barbaren tegen de wereld, tegen de mensheid aan. Zo beoordelen ze mensen die vechten om te overleven, voor hun naakte bestaan en dat van hun kinderen, in omstandigheden veroorzaakt door diezelfde barbarij. Ze zijn het zelf schuld, wij delen niet, we hebben ons bezit eerlijk zelf verworven, we verdienen het. Zij verdienen het…

Helpen kunnen we niet, wordt al geroepen, het zou onze gemeenschap ruïneren. Let op het woordje “onze”. Opdraaien voor de gevolgen van onze barbarij? Spreker vervolgt:


“Volgens de officiële cijfers van het UNHCR waren er in 2014 900.000 asielzoekers in de ‘geïndustrialiseerde wereld’.  Een enorme stijging. Het wordt steeds duidelijker dat de asielregeling zoals die vast is gelegd in internationale verdragen het Westen opzadelt met een niet te dragen probleem. “

(kijk eens voor de grap achter de door hem doorgegeven link. allesbehalve cijfers krijgen we te zien)

 


Zelfs nog niet één miljoen verdeeld over ruwweg Noord Amerika, Australië en Europa. Indrukwekkend, waar moet dat heen met ons? Waar moeten we zelf naar toe? Elders koloniseren kan niet meer. Moeten we nu de zwartjes gaan uitroeien in Afrika, als vroeger de Indianen en daar met onze pioniersgeest een nieuwe barbaarse orde scheppen?

Lach niet, want lees het vervolg op wat iemand ons te vertellen heeft als dringende boodschap:


“Wat krijgen we dus. Meer en meer en meer. En dus minder en minder en minder Westerse beschaving.”

 


Hij denkt aan onze toekomst en zelfs aan een toestand als het hier misloopt:


“Wat zou jij doen als hier oorlog was?! Als er gekozen wordt om te vluchten, dan zijn veilige buurlanden de eerste en beste optie. Opvang in enigszins gelijke taal en cultuurgebieden. Zoals onszelf is overkomen tijdens de tweede wereldoorlog! Buurlanden verzorgden tijdelijk onzelfzuchtig de opvang voor hele gezinnen en terugkeer naar het thuisland was het doel.”

 


Waar heeft die man het over? Praat hij als Nederlander? Weet heb ik van gevluchte Duitsers, niet alleen joden. Die joden moesten wel hun verblijf zelf bekostigen, Westerbork was het resultaat. Een ervaring waar de nazi’s lering uittrokken tot hun profijt. En in Nederland zelf? Zeer gastvrij en onbaatzuchtig werden duizenden Limburgse kinderen de laatste maanden opgevangen In Friesland, onzelfzuchtig als die Friezen zijn.

Stel dat een terreurorganisatie of een vijandelijke natie Nederland als knooppunt van infrastructuur wenst uit te schakelen? Er is weinig verbeelding voor nodig welke dan de doelwitten zijn en wat er vervolgens gebeurt. Dacht die man nou werkelijk dat we in Zuid Limburg zitten te wachten op miljoenen landgenoten? En de buurlanden? Die zitten dan met vergelijkbare problemen, grote delen van het land onder water. O ja, we hebben ook nog kerncentrales…


Waar naar toe? Laat uw fantasie de vrije loop. Noord Afrika, Rusland. En wat als daar de gastvrijheid en medemenselijkheid van dezelfde orde zijn als hier onder het Nieuwe Realisme in Batavenland?

De man die zijn humanitaire verantwoordelijkheid zal nemen in dergelijke barbaarse tijden: Joost Niemöller
 
Uitgelichte afbeelding: anoniem, 17e eeuw

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.