Met beide voeten op de grond…

Filippo Tommaso Marinetti
Vanaf nu wordt zeer empathisch gebombardeerd. In het verleden gebeurde dat niet, lees ik, als ik het tenminste goed begrepen heb. De twintigste eeuw was de eeuw van de introspectie, maar nu zijn we klaar met onszelf, deze eeuw wordt die van de “outrospectie” met empathie als hoogste kunstvorm. Er staat ons wat te wachten, valt te vrezen. Marinetti met de oorlog als hoogste kunstvorm zal erbij verbleken.

In het verleden werd oorlog gevoerd en bevrijd uit eigen belang, dat is voorbij. Het militaire apparaat en alles wat er zo bijhoort wordt omgesmeed tot een filantropische instelling. Schwerter zu Pflugscharen. Die DDR was zijn tijd ver vooruit, daar komen we nu pas achter, hadden we maar beter geluisterd. Ach, alle belangrijk denkwerk komt uit de Angelsaksische wereld, in dit geval van iemand die wordt aangeduid als denker en schrijver in een filosofisch magazine van een jaar geleden. En passant wordt ook nog verwezen naar een artikel in Newsweek met een portret van Wilders.

Op Twitter:


Publiek in discussie met Bleri Lleshi. Neoliberalisme werkt niet, maar wat is dan wèl de oplossing?
“De ultieme kunstvorm voor deze eeuw is empathie. Empathie als lijm voor de mensheid, aldus Roman Krznaric”.
Welk percentage van de PVV-aanhang zou weten wat het begrip ‘empathie’ betekent?
“De PVV is een platform van paranoïde haat. Geert Wilders is giftig, cynisch en zelfingenomen”.


In het blad Filosofie Magazine lezen we onder “Neoliberalisme werkt niet, maar wat is dan wèl de oplossing?”:


Als je de samenleving wil veranderen, moet je weten hoe iedereen denkt. Ook zij die hun macht misschien misbruiken of vreselijke dingen doen, zoals die jonge gast die onlangs 26 mensen doodschoot in een Amerikaanse school in Connecticut. Empathie is niet de oplossing voor alles. Maar het gebrek aan sociale cohesie is wel een van de grote problemen van onze samenleving, misschien wel van de voorbije drieduizend jaar.


Zoveel onbenulligheid in een paar zinnen, hoe is dat mogelijk? Tja, we kunnen gelukkig nog niet in de hersenpan kijken van deze denker. Toch verandert de samenleving voortdurend, al meer dan 3000 jaar. Het is maar welke verandering je belieft. Eentje die uitgaat van bezit of van delen. Kunnen we dat afdwingen? Nee, wel is onze economie gebaseerd op het verwerven van bezit, steeds meer. Misbruiken lieden hun macht die dit systeem ondersteunen? In morele of legitieme zin? Roof van grondstoffen is gelegitimeerd maar kan als moreel verwerpelijk worden beschouwd…

Verzet, revolutie, protest… Een alternatieve levenswijze? In de marge zal steeds afwijkend gedrag getolereerd worden als veiligheidsventiel op het heersende systeem, welk dan ook. Van een communistische samenleving zijn we in ieder geval mijlenver verwijderd, als die al ooit kans van slagen heeft.

Kwalijker, vele malen kwalijker is aan deze softe bakerpraatjes, dat de samenleving gereduceerd wordt tot wat psychisch wenselijk is, gezond heet te zijn, en wat niet. Wie bepaalt? Deze redeneringen begrijpen auteurs als van dit empathie verhaal niet of nog waarschijnlijker ze negeren het, zoals ze de geschiedenis en de huidige werkelijkheid negeren in al haar complexiteit. 

De reactie op die link is ook een onthutsende: “Welk percentage van de PVV-aanhang zou weten wat het begrip ‘empathie’ betekent?” Schrijver uiteraard wel, van zijn empathische gevoelens zijn wel bij voorbaat PVV stemmers uitgesloten, neem ik aan. De reactie vervolgens daarop betreft dus dat portret van Wilders. Geen toeval dat juist omtrent die tijd (2012) toen dit portret werd gepubliceerd er berichten verschenen over de geestelijke toestand van Wilders. Eentje herinner ik me nog levendig, dat van Neal Lachman. Hij had een omvangrijk werk geraadpleegd waarin het brein van Hitler onder de loep werd genomen…

Laten we het erop houden dat die schedellichters voldoen aan het beeld dat ook grote leiders tentoon spreiden, almachtsfantasieën met een tikkeltje meer of minder paranoia. Hou liever de voetjes op de grond, we verschillen allemaal, al zijn onze genen praktisch identiek. Laten we van die verscheidenheid genieten, op elkaar afgaan, zoals mensen dat steeds gewoon waren te doen en elkaar geen angst voor de ander aanpraten. Echt, kerncentrales, wapentuig, autootjes en, en, en zijn veel gevaarlijker. Er wordt wel kolossaal veel geld mee verdient, dat wel…


ps: 

Waar stemden die PVV’ers vroeger op? PvdA, SP, VVD, CDA of toch D66 of Groen Links? Wisten ze toen wel wat empathie betekent?
 
Uitgelichte afbeelding: info

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.