Capitulatie 9 mei 1945

Ehrendenkmal in Berlin-Treptow
Zeventig jaar geleden werd de capitulatie getekend van Duitsland. De USSR, had de Grote Vaderlandse Oorlog definitief gewonnen. Zes en twintig miljoen mensen lieten aan Sovjet zijde hun leven.

Vijftig jaar geleden was ik voor het eerst in Berlijn, precies een week voordat de herdenking van de gebeurtenissen 20 jaar eerder zou plaatsvinden en nog geen vier jaar na de bouw van de Muur. Veel materiaal heb ik over die naoorlogse periode van Berlijn, mede omdat ik die reis hielp organiseren, een studiereis. Zal dat materiaal wellicht nog eens verwerken, want leerzaam is het. 

Het programma zag er als volgt uit:

 


De dag in Berlin-DDR was een heel bijzondere. Vanwege de herdenking die morgen in Moskou zal plaatsvinden wil ik slechts het bezoek memoreren dat we brachten aan het Ehrendenkmal in Treptow voor de gevallen Sovjet soldaten. Omringd door militairen gingen we op de foto, die later in een Russisch tijdschrift gepubliceerd zou worden. Vandaag kwam op de radio dit monument ter sprake. Op een sokkel staat het beeld van een soldaat met een kind op de arm. Het kapotgeslagen hakenkruis ligt aan zijn voeten.Uitgelichte foto: Monument Oost-Berlijn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.