Katholieke indoctrinatie

René Magritte – “Les Amants” (1928)
Waarom zou je je verstoppen, wegvluchten?
Een dagboekje is ook niet alles. Praktisch aan de lopende band zie je berichten waar je graag je zegje over zou willen doen. Dat kan onmogelijk, gelukkig wel dat ik deze vorm gekozen heb, niet diepgravend, maar signalerend en dat bevalt uitstekend. 

Nog wat, al sinds de negentiger jaren ben ik opgehouden de vaderlandse radio en TV te volgen en ken van de jongere generatie slechts weinig namen. Voor wat de pers betreft bleven slechts De Groene en de NRC over. Affaires als die met Fortuyn en jarenlang ook Wilders gingen aan mij voorbij. M’n belangstelling ging veel meer uit naar het buitenland. Dat alles breekt me op als ik snel wil reageren, zoals nu, op een stukje in de Volkskrant. “Jansen wekte ons uit zoete dromen”.

De eerste gedachte die bij me opkomt is dat de Volkskrant weer terug bij af is, een benauwend Rooms krantje, ooit uitverkoren als opvolgster van De Telegraaf. Wie is die Rutenfrans in hemelsnaam? Nou deze meneer:

Over Chris Rutenfrans

Opinieredacteur. Studeerde rechten in Nijmegen. Promoveerde op proefschrift over sekseverschillen in criminaliteit. Publiceerde met C.I. Dessaur het pamflet `Mag de dokter doden?¿ tegen de aanvaarding van euthanasie. Heeft gewerkt aan de universiteit van Nijmegen en het ministerie van Justitie. Van 1997-2006 redacteur van Trouw. Sinds 2006 redacteur de Volkskrant.


Rechten… Dat proefschrift hoef ik niet te lezen, ik veronderstel het intrappen van open deuren. Vervolgens een pamflet (het staat er heus) en hij heeft gewerkt, zelfs tien jaar bij de christenbroeders van Trouw. Deze man verzorgt dus de opiniepagina van een krant die steeds opportunistisch is geweest en waarachter zich progressievelingen schaarden, die in wezen gewoon, net als de krant een stelletje windvanen waren, beducht om geld en carrière. Nu mekkeren ze dat het hun krant niet meer is. Zoals steeds in dergelijke gevallen, ein böses Erwachen.

Rutenfrans heeft nog wat te melden ook, feitelijk eigenlijk weer niet. Hij kleppert de flauwekul van Jansen na. Manlief, hoe zat dat ook alweer met Sadat, met het Arabisch van Jansen? Met zijn kennis van het christendom en van de islam? Ik kan me nog van jaren terug Urbain Vermeulen herinneren, daar was deze Jansen toch een kloon van? Nee, ik ga het niet uitzoeken, maar het schandaal zit hem bij die Rutenfrans. Over die bespottelijke “wederkerigheidsethiek” bijvoorbeeld. Ben je dan nog goed wijs?

Ja, zegt Rutenfrans,

“met een van die ‘belangrijke godsdiensten’ zal het vrije Westen, nog lang na het overlijden van Hans Jansen, een problematische relatie houden. Daarbij zullen wij zijn strijdbare stem node missen. Gelukkig hebben we zijn boeken nog.”


De wereld zit opgescheept met een christelijke erfenis die de wereld na 1945 al een paar keer bijna tot de ondergang heeft gevoerd. Die een verdeel- en heerspolitiek voert van ongekende weerga, zie Syrië en Irak, zie Pakistan en Afghanistan, vergeet daarbij niet Saoedi-Arabië, onze grote bondgenoot en de bron van een islamitische staatsleer die wonderwel samengaat met de Huntington doctrine made in Pentagon. 

De Jansens en de Rutenfransen spreken over dergelijke zaken niet. Ze zijn niet alleen ongeletterden op het gebied van religies maar ook op vele andere terreinen. Nuttige klerken kortom voor propaganda doeleinden.

Toch mooi dat de Volkskrant het Katholiek Nieuwsblad, het thuisorgaan van Urbain Vermeulen, rechts inhaalt. Onder opinievorming schijnen beide bladen indoctrinatie te verstaan.


Afbeeldingen: René Magritte

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.