Disharmonie wil ik…

Georg Baselitz: Elke I (1975)
En zie wat ontstaat, harmonie. Georg Baselitz…


Dertig, veertig jaar geleden heb ik eens een project begeleid op een basisschool over wonen en de buurt. Een van de zaken die me bijgebleven is, en dat zal zeker nu niet anders zijn, was dat de meeste kinderen van tien, elf jaar nog geen potlood konden hanteren. Dan wordt het lastig om wat je waarneemt of wat je je voorstelt in beeld om te zetten. Dan realiseer je je weer eens te meer hoe weinig elementaire kennis aan kinderen wordt overgebracht in die acht jaar dat ze op deze school verblijven. Iets simpels als hoe een vlak te verdelen in twee gedeelten d.m.v. een lijn, recht of schuin, zullen ze nooit ervaren. Gevoel voor ruimtelijke verhoudingen, massa, kleur, licht, noem maar op, evenmin. En dat is triest, zeer triest.

Hoe we het verder wenden of keren, de enigen die een toegevoegde waarde (kunnen) leveren aan ons bestaan zijn kunstenaars. In aanleg zijn we dat allemaal. We kunnen leren te luisteren en te kijken, we kunnen leren met gereedschappen om te gaan, gevoel krijgen voor maat, geluid, kleur en licht. Maar kijk om je heen en je wordt met afschuw vervuld. Juist het streven naar harmonie, orde en overzichtelijkheid, rationaliteit en veiligheid, levert ons de grootste mislukkingen en rampen op. Zie onze ruimtelijke werkelijkheid. Kinderen groeien daarin op en denken dat het zo hoort met lawaai alom. Wij nemen het nog nauwelijks waar.

Op de Duitse TV was een mooie documentaire (2012) te zien over en met Georg Baselitz. Over zijn eerste jaren in de Bondsrepubliek nadat hij uit de DDR was weggegaan. Hoe hij nu terugkijkt, op zijn leven, zijn kinderen. Zeer leerzaam, tot nadenken stemmend…

Als toelichting bij het programma viel te lezen:

Der Maler und Bildhauer Georg Baselitz bezeichnet sich als typisch deutschen Künstler. Er ist ein Getriebener, in dem Leben und Arbeiten in beiden Teilen Deutschlands Spuren hinterlassen hat. Er hat Krieg, Angst, Zerstörung und Armut erfahren. “Mir wird nie gelingen, was ich an den Amerikanern mag”, hat er einmal gesagt, “die schaffen es, ihre Bilder sauber zu halten von Geschichtsmüll”. Ein Porträt seiner Geschichte und seines Werdegangs. Georg Baselitz, Jahrgang 1938, zählt zu den ganz Großen in der zeitgenössischen Kunst.

 


 
Enkele jaren later viel op de Franse TV de volgende documentaire te zien.

Depuis plus de trente ans, le réalisateur Heinz Peter Schwerfel observe, à la faveur d’interviews et de visites d’atelier, le peintre et sculpteur d’origine allemande, Georg Baselitz. Lors de sa première intervention télévisée, l’artiste anticonformiste se livre à une véritable performance, bien préparée, avec des déclarations provocatrices et des explications surprenantes de son travail : le refus de la peinture abstraite des années 1950, le renversement de ses portraits, peints tête en bas, ses sculptures marquées par le primitivisme de l’art africain. Aujourd’hui, Baselitz est devenu l’un des artistes les plus célèbres et les plus médiatisés.

 


 
Update juni 2022


LITERATUUR
 
Bernard Chambaz: Naître dans un ordre détruit – à propos de «Baselitz – La rétrospective»

Uitgelichte afbeelding: Georg Baselitz

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.