Een rioolfiguur

André Kertész: Restaurant Chartier, Quartier Latin, Paris 


“Hoor net dat rioolfiguur #bpschut er met zijn laster voor de rechter nog goed van af gekomen is. Tja, rechtsstaat Nederland, das war einmal”.

André de RaaijWie zou dat zijn, wat doet zo’n man? Een man is het, van dergelijke activiteiten waren en zijn vrouwen gevrijwaard.

Putjesschepper, planner van een rioolnet, beheerder van een rioolwaterzuiveringsinstallatie, eigenaar van een rioleringsbedrijf? Je kunt wel aan de gang blijven, maar als verder niets duidelijk gemaakt wordt kun je niets met een dergelijke omschrijving.

Nu zijn rioleringen letterlijk van levensbelang voor onze stedelijke samenleving. Een strontkar kan echt niet meer, hoewel ze in een stad als Alkmaar tot ver na de oorlog dienst deed. Hoe werden de mensen genoemd die een dergelijk karwei moesten opknappen? Ik zou het niet weten. Ook voor hen moet de aanleg van rioleringen een verbetering in hun lot zijn geweest, hoewel ze misschien zonder werk kwamen te zitten. Weg van de alles doordringende stank.

Het blijft voor mij onverklaarbaar waarom zo denigrerend wordt gedaan over het riool. Stel je voor, we moesten onze behoeften nog doen op een pan of emmer. Dergelijke gedachten zijn niet besteed aan de christen-anarchist André, weet ik. Hij denkt met kwalificaties als rioolfiguur iemand te kunnen afbranden. Jammer voor hem, hij komt in de walm te zitten. Laten we eens kijken wat ie ons bericht.

Hij hoort net… Wat, van wie, waarover?
Rioolfiguur…
Zijn laster…  Welke, aan wie gericht?
Voor de rechter…  Was er een uitspraak van de rechter in een strafzaak?
Goed van afkomen… Een milde straf, vrijspraak, is de zaak niet in behandeling geweest, maar geseponeerd?
Rechtsstaat… Een nieuw begrip of een grammaticale fout? Reminiscenties wellicht aan de Rechtstraat in Maastricht?
Das war einmal…?


U ziet het, André is een meester in het suggereren. Als hij denkt over feiten te beschikken gaat hij volledig over de schreef. Dan gaat hij lasteren en verdacht maken omdat hij zich zeker van zijn zaak waant.  Helaas, pindakaas. De man is zo vreselijk dom en kortzichtig dat hij verstrikt raakt in zijn eigen nonsens, om niet te zeggen paranoia. Dat hij in een zucht en een vloek de integriteit van iemand aantast, deert hem niet. Hij gaat vrolijk verder, in het geval Tibaert nu al drie jaar,  en beweert slachtoffer te zijn van andermans daden. Hij is de enige niet.

Aanbevolen literatuur om een beetje de voorgeschiedenis te leren kennen van het riool:O ja, de hele geschiedenis met deze lasteraar en bedrieger begon eens ogenschijnlijk zeer onschuldig. Kutje13. Dankzij hem is duidelijk geworden waarom in dit land een fascist als Wilders zo kan triomferen. Fascisten varen wel bij leugens en bedrog, voor of tegen, dat dondert niet.


Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.