Een Bataafse met historisch besef

schermafdruk-2016-09-27-16-21-12
Kasteel Agimont (Neer Canne) – ±1870

 

Bataven hebben humor, groot inzicht en een brutale mond, voorwaar bijzondere kwaliteiten die hen in hoge mate onderscheiden van de gewone sterveling. Als ongenode gasten weten ze steeds de aandacht op zich te vestigen. Zij bepalen de orde, waarvan zij het geheim bezitten en weten dat deze de enig juiste is. Rechtlijnig, zonder enige franje gaan ze te werk. Hun cultuur getuigt ervan, de polder. Hoe zou de wereld eruit zien als zij werkelijk de dienst mochten uitmaken? Vermoedelijk als de Noordoostpolder.

Als bevoorrechte heb ik een individu uit deze volksstam van nabij mogen meemaken en sinds onze ontmoetingen begrijp ik beter wat Huntington bedoelde met Clash of Civilizations. Jammer dat deze geleerde zo grofmazig te werk ging en zijn onderzoek plooide naar de gewenste uitkomsten. Had hij werkelijk veldonderzoek laten doen waren de uitkomsten zeker van een geheel andere aard geweest. Zo is na meer dan twee duizend jaar in een rivierendelta nog de tegenstelling levendig tussen de Batavieren en Kaninifaten enerzijds en Kelten anderzijds. Taal en cultuur sluiten elkaar bijna uit, echter de macht werd veroverd door geestelijke voorlopers van de huidige Taliban. Zij trokken erop uit, roofden en plunderden. Piet Hein, zijn daden benne groot, zingen ze nog steeds.

Het wordt tijd voor een revolutie, een culturele. Of de wandaden gedaan in naam van de Bataafse ideologie ongedaan gemaakt kunnen worden, de kolonisatie van Limburg met name? We zullen zien, waarschijnlijk kan dat slechts lukken bij het werkelijk verdwijnen van staatsgrenzen.

Hier een proeve van hoe Bataven omspringen met geestelijk eigendom van derden. Dat ze niets begrijpen van de tekst is nog tot daar aan toe, maar dat ze verminkt wordt met weglating van de context is werkelijk barbaars. Aansluitend aan deze reproductie nog een alleraardigst raadseltje…


schermafdruk-2016-09-27-16-36-38

Overigens, wellicht ten overvloede, deze vrouw liegt en bedriegt. Talloze malen heb ik haar gevraagd een bericht op haar weblog terug te plaatsen dat stamt uit september 2012. Lange tijd ontkende ze zelfs dat het ooit bestaan heeft. Terugplaatsing zou een volledig démasqué hebben betekend over haar wezen als lasteraar, bedrieger, intrigante. Een uiterst kwalijk en onbetrouwbaar persoon, die mij veel schade heeft berokkend.


schermafdruk-2016-09-27-16-45-39
Kasteel Agimont – 1960


En nu het raadseltje. Op onderstaand kaartje staan met nummers de kastelen aangegeven in de regio Zuid-Limburg. Probeer ze eens te achterhalen, via Google moet dat lukken. Een ware ontdekkingsreis. Leg daarnaast een geografische kaart en ga de verwoestingen in dit gebied eens na die we te danken hebben aan hebben aan kolonisatie: Westelijke en Oostelijke Mijnstreek, DSM, A2, Julianakanaal, ENCI, Albertkanaal, A79 enz. enz… De verwoesting gaat gestaag verder.

Het kaartje:

 

schermafdruk-2016-09-27-16-46-52
uitgave: VVV Beek – 1960 (W. Groneman)

De voorgeschiedenis van dit bericht:
Conservatief, een “update”…
Eveline van Donkelaar – Gastblog?
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.