Een Bataafse met historisch besef

Kasteel Agimont – 1960
Bataven hebben humor, groot inzicht en een brutale mond, voorwaar bijzondere kwaliteiten die hen in hoge mate onderscheiden van de gewone sterveling. Als ongenode gasten weten ze steeds de aandacht op zich te vestigen. Zij bepalen de orde, waarvan zij het geheim bezitten en weten dat deze de enig juiste is. Rechtlijnig, zonder enige franje gaan ze te werk. Hun cultuur getuigt ervan, de polder. Hoe zou de wereld eruit zien als zij werkelijk de dienst mochten uitmaken? Vermoedelijk als de Noordoostpolder.

Kasteel Agimont (Neer Canne) – c.1870


Als bevoorrechte heb ik een individu uit deze volksstam van nabij mogen meemaken en sinds onze ontmoetingen begrijp ik beter wat Huntington bedoelde met Clash of Civilizations. Jammer dat deze geleerde zo grofmazig te werk ging en zijn onderzoek plooide naar de gewenste uitkomsten. Had hij werkelijk veldonderzoek laten doen waren de uitkomsten zeker van een geheel andere aard geweest. Zo is na meer dan twee duizend jaar in een rivierendelta nog de tegenstelling levendig tussen de Batavieren en Kaninifaten enerzijds en Kelten anderzijds. Taal en cultuur sluiten elkaar bijna uit, echter de macht werd veroverd door geestelijke voorlopers van de huidige Taliban. Zij trokken erop uit, roofden en plunderden. Piet Hein, zijn daden benne groot, zingen ze nog steeds.

Het wordt tijd voor een revolutie, een culturele. Of de wandaden gedaan in naam van de Bataafse ideologie ongedaan gemaakt kunnen worden, de kolonisatie van Limburg met name? We zullen zien, waarschijnlijk kan dat slechts lukken bij het werkelijk verdwijnen van staatsgrenzen.

Hier een proeve van hoe Bataven omspringen met geestelijk eigendom van derden. Dat ze niets begrijpen van de tekst is nog tot daar aan toe, maar dat ze verminkt wordt met weglating van de context is werkelijk barbaars. Overigens, wellicht ten overvloede, deze vrouw liegt en bedriegt. Talloze malen heb ik haar gevraagd een bericht op haar weblog terug te plaatsen dat stamt uit september 2012. Lange tijd ontkende ze zelfs dat het ooit bestaan heeft. Terugplaatsing zou een volledig démasqué hebben betekend over haar wezen als lasteraar, bedrieger, intrigante. Een uiterst kwalijk en onbetrouwbaar persoon, die mij veel schade heeft berokkend.

Aansluitend aan deze reproductie nog een alleraardigst raadseltje… Op onderstaand kaartje staan met nummers de kastelen aangegeven in de regio Zuid-Limburg. Probeer ze eens te achterhalen, via Google moet dat lukken. Een ware ontdekkingsreis. Leg daarnaast een geografische kaart en ga de verwoestingen in dit gebied eens na die we te danken hebben aan hebben aan kolonisatie: Westelijke en Oostelijke Mijnstreek, DSM, A2, Julianakanaal, ENCI, Albertkanaal, A79 enz. enz… De verwoesting gaat gestaag verder.

Het kaartje:

schermafdruk-2016-09-27-16-46-52
uitgave: VVV Beek – 1960 (W. Groneman)De voorgeschiedenis van dit bericht:

En verder:Uitgelichte foto: bron W. Groneman

Een gedachte over “Een Bataafse met historisch besef

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.