Was het maar zo eenvoudig

Henri Cartier-Bresson: Valencia (1933)
Alle slachtoffers van WO II, daar begint het mee, wie waren dat? Als je erover doordenkt merk je al snel dat het niet eenvoudig is daders en slachtoffers zomaar van elkaar te scheiden. Bij slachtoffers van het fascisme wordt het al een stuk duidelijker. Maar een cordon sanitair?

Laten we ons bepalen tot PVV stemmers en propagandisten. Wie zijn dat? Ex-PvdA stemmers, met familie in het daadwerkelijke verzet, overlevenden van gedeporteerden? Niet onmogelijk. 

Wat wil je bereiken met een cordon sanitaire? Dat lieden die niets hebben geleerd uit het verleden of het ontkennen de herdenking aan het leed het onmogelijk wordt gemaakt het te misbruiken? Dat lijkt me de bedoeling van die oproep. We geven daarmee te kennen dat we finaal mislukt zijn in onze missie iets van de naoorlogse continuïteit duidelijk te maken en dat we ons neerleggen bij een voldongen feit. De oorzaak dat het zover kon komen valt wel op de eerste plaats te zoeken bij links…

Misschien is de gedachte aan het buitensluiten geboren uit een blijk van realiteitszin. Met de kop tegen de muur lopen heeft geen zin en je dupeert je alleen jezelf. Ernstiger is echter dat het misbruik van een herdenking niet in de eerste plaats komt van die club van ewig gestrigen, maar juist van degenen die hun handelwijze, hun politieke opstelling nu en achteraf wensen te legitimeren. De lafaards, de huiskamerrevolutionairen, de smaadschrijvers, de schreeuwlelijkerds. De werklijk asocialen in dit land, ook al heten ze links te zijn.


Mei 1940: de Rechtstraat in Maastricht


Mijn ouders zijn slechts een maal (op uitnodiging) naar een herdenkingsbijeenkomst geweest. Toen wisten ze voldoende. Wie herdenken, wie worden herdacht, de essentie. Hier en waar ook ter wereld.


Uitgelichte foto: Henri Cartier-Bresson – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.