Klaus

Armin Weigel: Flüchtlinge gehen am 21.11.2015 an der deutsch-österreichischen Grenze nahe Wegscheid (Bayern) während eines Schneeschauers nach Deutschland.
Een van de meest kleurrijke figuren uit de naoorlogse uitgeverswereld is Klaus Wagenbach, een rasechte Berliner. Groot Kafka kenner, een waarachtig links-antiautoritair figuur. Zijn fonds kwam in eerste instantie voort uit de ’68er beweging. Vermaard waren de Rotbücher, later kwam er het door Enzensberger geleide Kursbuch bij nadat Suhrkamp, lees Unseld, weigerde er nog langer mee door te gaan. Erich Fried en Wolf Biermann zijn twee namen die dankzij hem grote bekendheid kregen. Voor de laatst genoemde begon hij ook met het uitgeven van grammofoonplaten. Illegale opnames waren dat in de Chausseestraße in Berlin-DDR, zoals Oost Berlijn toen officieel heette. De dankbaarheid van Bierman was bijzonder groot toen hij uit de DDR ausgebürgert werd. Hij wisselde meteen van uitgever en stapte over op CBS voor zijn plaatopnamen.

Jaarlijks zendt deze uitgever een Jahresalmanach rond, Zwiebel, een catalogus die de Habgier opwekt. Gisteren werden zijn trouwe lezers via een e-mail eraan herinnerd dat nu het volledige herfstprogramma beschikbaar is. Een titel springt speciaal in het oog, een boek dat ik beslist wil lezen.

Kurze Geschichte der Migration

Kurze Geschichte der Migration
Aus dem Italienischen von Marianne Schneider
WAT [743]. 2015

176 Seiten. 12 x 19 cm. Broschiert

10,90 €

ISBN 978-3-8031-2743-3

sofort lieferbar

bestellen

Die Geschichte Europas ist eine Jahrhunderte währende Geschichte von Migration. Wenn wir heute unser Territorium in eine nahezu uneinnehmbare Festung verwandeln, bringen wir uns um die Zukunft.

Den Ort zu wechseln, anderswo zu leben, in einer anderen Gegend als der angestammten heimisch zu werden, sichert dem Menschen seit seinen frühesten Entwicklungsstufen das Überleben. Im Unterschied zu den Migrationsströmen der vergangenen zweitausend Jahre geschieht Migration allerdings heute oft nicht mehr legal, sondern illegal. Migranten werden als Bedrohung empfunden und kriminalisiert. Dabei brauchen wir Einwanderung nach Europa dringender denn je, und zwar in allen Lebensbereichen.

Massimo Livi Bacci ist einer der führenden Experten für Bevölkerungswanderung und Demographie. Er beginnt seine Geschichte der Migration in der Ur und Frühzeit, beschreibt die Besiedlungsgeschichte des Mittelalters ebenso wie die großen transozeanischen Migrationsströme der Neuzeit und analysiert die Gegenwart mit einer Fülle aktueller Zahlen und Fakten. Livi Baccis Geschichte der Migration umfasst damit als einzige die gesamte Menschheitsentwicklung. Aber der Autor denkt noch weiter und wagt einen Ausblick ins Jahr 2050: Wenn wir das hohe Lebensniveau in Europa halten wollen, müssen wir Einwanderung
erleichtern und befördern.

Snel bestellen. Ik hoop dat ik uw belangstelling gewekt heb. Een bespreking:
Einwanderung und Flucht – Eine Geschichte der MigrationUitgelichte foto: dpa / picture alliance / Armin Weigel – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.