De staats…

Aart Klein: Oostvoorne (1966)
Martin Bosma… Ooit vroeg deze fascistische ideoloog en oud medewerker van onze zogeheten publieke omroep aan een directeur van de VPRO wat het lidmaatschap kostte van een omroep. Hij deed dat bewust via Twitter, niet om zich te informeren maar om stemming te kweken. Heel argeloos, ogenschijnlijk echt geïnteresseerd en beschaafd. Op mijn vraag aan die directeur waarom hij de moeite nam te reageren op die open deur kwam een antwoord dat me allerminst bevredigde. Hoe het precies luidde weet ik niet meer, iets als ‘een parlementariër moet je niet voor het hoofd stoten’. Toch begreep hij dat hij in de maling genomen werd. Met dergelijke fratsen begon het.

Deze kleine anekdote bevestigt het beeld dat je dagelijks van deze ideoloog en strateeg kunt waarnemen. Zonder hem zou Wilders waarschijnlijk nergens zijn. Wie weet is het nu wachten op het moment dat hij Brutus kan spelen, wellicht als na de komende verkiezingen geen enkele partij meer om “PVV” heen kan. Hij beseft als geen ander dat de successen van zijn fascistische beweging voor een groot deel aan de media te danken zijn. Ze zijn gaan schuiven, van bagataliseren tot serieus nemen, de TV, radio en de kranten. Het serieus nemen van wat fascisten te melden hebben, wel gemerkt, als zijnde de stem van “het volk”.

Een item over de gebeurtenissen in Keulen deze week maakte het in een klap glashelder. Luister wat deze correspondente van de NOS te zeggen heeft en let op haar mimiek. De kop van het bijbehorende stukje op hun site spreekt al boekdelen: ‘Politie weet het: aanranders Keulen waren criminele asielzoekers’. Luister vervolgens even dit Duitse radioprogramma terug: ‘Kein Mangel an Verdacht. Die Silvesternacht in Köln’.

Op het journaille in Nederland heeft nooit veel zegen gerust, verlengstuk als het was van de zuilen. De komst van de commerciële TV maakte de deplorabele toestand zo mogelijk nog droeviger, de kijkcijfer terreur werd allesbepalend. 

De Wortschöpfung van Bosma ademt geheel de geest van de nazi’s. Lees Victor Klemperer er maar op na. Zijn woordenschat past opmerkelijk goed binnen de grote bekken cultuur in dit land en valt daardoor niet uitzonderlijk op. Daar maakt Bosma listig gebruik van. “Directeur Censuurschool”. Censuurschool met een hoofdletter. Meteen is tevens de directeur gediskwalificeerd en staat de opleiding journalistiek in een kwade reuk. Hij hoeft dat niet te beargumenteren en doet dat ook niet. Hij zorgt er wel voor, dat hij een of ander faits divers achter de hand heeft waarmee hij zeggen kan, zie maar. Zo voedt hij ook Wilders. 

De staats… Een publiek net is meer dan voldoende, zegt Bosma al jaren. Juist, om propaganda te bedrijven is één net ruim voldoende. Jammer voor hem, buitenlandse stations blijven te bekijken en te beluisteren, ook als de grenzen dicht gaan, om van internet, voorlopig althans, maar te zwijgen. Maar wie weet, als de fascistische internationale slaagt, komt ook aan al dat moois snel een einde. 


 


Reacties…

Bosma op Twitter

 
Uitgelichte foto: Aart Klein – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.