Een luis in de pels

Volker Hinz: Vanessa Beecroft
“Wij geloven dat GeenStijl ook een luis in de pels kan zijn, een ‘pilaar van de vrijheid’, maar dat kan niet als ze elke journalist of opiniemaker die het waagt hen te bekritiseren intimideren.”Schrikken ze van hun eigen dapperheid, die personen die deze oproep deden? Aan wie deden ze die oproep? Aan McDonalds, Jumbo, Rabobank, Snappcar, Coolblue, Yarden, de Efteling, de Vereniging Eigen Huis, Bol.com en de Belastingdienst. Over wie zijn ze nu bezorgd en voor wat? Zijn ze bevreesd voor omzetdalingen bij McDonalds? Nee toch? Dat McDonalds een vrouwvijandige site financiert? Mij lijkt, dat het publiek voor beide van dezelfde origine is. Het droogleggen van een site die ontegenzeggelijk fascistische ontwikkelingen steunt? Zeg het maar. 

Opinievorming in het Vrije Westen gaat gepaard met afhankelijkheid aan het kapitalistische systeem, het blad of welk ander medium ook waarin het loflied op de vrijheid bezongen wordt door meningen die wederom hierop gebaseerd zijn moet geld opleveren. Het belangrijkste bijkomende voordeel, zo kun je op elke schaal t.b.v. welke doelgroep dan ook te werk gaan en worden de voorgebakken meningen voortdurend bevestigd. Elke niche kan zo effectief bediend worden. De Volkskrant doet niet anders.

Laten we in godsnaam zwijgen als de kritiek zich beperkt tot “vrouwvijandig” als de criticasters verder hun mond houden over de structurele problemen van het kapitalisme, met zijn fascistische uitwassen. Het een kun je niet los zien van het ander. Stel je je eens een dagblad voor zonder advertenties van autootjes, advertenties van producten uit de petrochemie branche, etc. Ze zijn dan vrij om over de door deze producten veroorzaakte ellende stelselmatig te berichten, het verband tussen olie en oorlog te leggen, fundamentele zaken duidelijk te maken. Voor hoelang? 

Nog iets anders of eigenlijk niet. Wie probeert dagelijks tegenwicht te bieden en al die “luizen in de pels”, “pilaren van de vrijheid” die ons overgieten met meningen die ons verder de afrond invoeren? Die niemand helpen behalve raddraaiers belust op macht en poen? Ik zie ze niet. Zeker gevestigde media als de Volkskrant niet. Juist daar zijn niet zoveel middelen voor nodig maar is vooral inzet gewenst. Die ontbreekt, die wil men zelfs niet, want men is deel van het systeem, waartoe m.n. ook al die andere commerciële media behoren. Zo houdt het systeem zich in stand en wordt het publiek voor de domme gehouden.


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.