Obscene vrijheid

Oskar Schlemmer: “Schattenspiel” (1926)
Niemand hoeft in dit land meer te verrekken van de honger, nou ja, praktisch niemand, we mogen de meest doldwaze zaken verkondigen, we hebben zelfs het recht onszelf massaal dom te houden en behouden toch het recht om mee te beslissen. Het gevolg? We leven, bezien door de blik van een etnoloog, als lemmingen die uit zijn op zelfvernietiging, niets schijnt te deugen en na ons de zondvloed. Hoe dit volk in een dergelijke toestand van ontkenning en apathie terecht is gekomen ondanks alle materiële luxe is een raadsel, maar zeer verontrustend.

Merkwaardig is dat we ons in het verleden steeds goed hebben weten te verdedigen tot in verre buitenlanden toe. Ons wapenarsenaal was steeds superieur aan dat van andere volkeren, nou ja, de niet-westerse die of die behoefte aan wapens niet hadden of er te onontwikkeld voor waren vernuftige technische zaken te fabriceren. Historisch staat het zodoende onomstotelijk vast dat wij de enige beschaving hebben geschapen die de mensheid verder heeft gebracht en dichterbij de afgrond. 
Verder, want kijk maar, blank naakt zomaar voor je neus door een druk op de knop. Waar ik dit gifje vandaan heb? Van de site Frontaal Naakt, waar Breedveld ons wijzer maakt dankzij jarenlange studie over het kolonialisme. Je hoeft hem niets meer wijs te maken over het uitroeien van de Indianen of over het afhakken van handen in de Congo. Ook over het cultuurstelsel in Indië niet, dat die arme inboorlingen ginder uit het feodalisme liet ontsnappen. 

Tussen haakjes, lijkt me instructief voor onze onwetende bevolking, een debat op de TV tussen Breedveld en Bosma over de Boeren en de zegeningen die ze daar in het verre Zuiden gebracht hebben. Uiteindelijk betaalt Peter een hoge prijs voor het verspreiden van zijn informatie en daar mag wel eens wat tegenover staan. Een verschrikkelijke prijs zegt hij:


Om de zoveel maanden staan journalisten bij mijn werkgever om mijn ontslag te eisen en word ik in onze kwaliteitsmedia beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. Ik kreeg zelfs vicepremier Lodewijk Asscher achter me aan.

 


Tja Peter, dat zijn de gevolgen van die vrijheid waar ik het steeds over heb.

Wat wil hij ons feitelijk duidelijk maken? Er schijnen mythes rond te waren die m.n. de Afrikanen tot superieur bestempelen. De verhalen die hiervoor verzonnen worden kloppen niet, waarschuwt hij ons. Ook van dat jatten niet, van kennis en beschaving door de Europeanen. Dit soort verzinsels wijzen op een ingebakken minderwaardigheidscomplex, verklaart hij verder. Termen als suprematisme en eurocentrisme voert hij ten tonele. Hij beëindigt zijn betoog met: “Je bent er vast niet toe bereid, maar daar zou je eens wat langer over kunnen nadenken.”

Peter, wat had je ons nu eigenlijk te vertellen? Wat moet de goegemeente met een dergelijk betoog? De atoomcentrale in Tihange, hier vlak over de grens, blijft zo lek als een mandje. Weet je waar die brandstof uranium vandaan komt en hoe die gewonnen wordt? Een pracht voorbeeld om de koloniale erfenis, in dit geval de Franse, eens wat beter voor het voetlicht te brengen. Zullen we afspreken dat we het in de toekomst liever over dergelijke zaken hebben, met jouw kennis van het koloniale verleden tot heil van ons volk? Dan pas kan duidelijk worden hoe obsceen onze vrijheid is.

Om je alvast op weg te helpen: “Where our food crops come from“, met een interactieve kaart.

Of vrees je naakte feiten?
 
Uitgelicht: bron
Gif: ‘Vivre Nu, à la recherche du paradis perdu’ – bron via Frontaal Naakt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.