Een perfecte wereld

De stad…
Die van GM, Ford of de Sovjet Unie, die van Microsoft, Shell of Nestlé, wat maakt het uit? Staat en kapitaal vloeien samen als arbeid in het geding is. De zweep van fascisme, zelfgekozen dat wel, is steeds binnen handbereik. De vrije markt, die van consumptie en militair moet onder alle omstandigheden gehandhaafd worden en daarvoor is orde nodig.
Angst voor de toekomst is een probaat middel om mensen in het gareel te houden. Een terugblik vanuit de zeventiger jaren in West-Duitsland. Een compilatie van een radioprogramma waarin alle elementen aangedragen worden waarom onze economie en politiek bestel niet deugen en desondanks verder gegaan wordt op de ingeslagen (afgedwongen) weg.
Werkeloos, wat betekent dat? Ontheven van betaald werk, als radertje in een groter geheel. Wat betekent arbeid in de oorspronkelijke betekenis?


DIE ARBEITSLOSEN VON MARIENTHAL


Ein soziographischer Versuch über die Wirkungen langandauernder Arbeitslosigkeit

Suhrkamp Verlag

Leseproben und Diskussion

WDR 3 
Een documentaire over “Die Arbeitslosen von Marienthal”…
Monolog – ARBEITSLOS


Martin Kurbjuhn

WDR 3
De radioprogramma’s stammen uit de periode 1974/75.
 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.