Wat te doen?

Reproductie




Wat te doen in een tijdsgewricht waarin praktisch onbeperkt gereproduceerd kan worden, ook van al dat ooit vluchtig was, de radio met name? Al een eeuw lang worden we overspoeld met berichtgeving en muziek in alle soorten en maten. Het duurde nog decennia voordat er een mogelijkheid kwam op wat eenmaal uitgezonden was nog eens terug te luisteren. We kunnen het ons nauwelijks meer voorstellen in dit digitale tijdperk.

Veel is voor altijd verloren omdat de omroep in het verleden nou niet bepaald actief was in het documenteren, via wasplaten en tape. Het zou wenselijk zijn om al het materiaal dat nog in archieven sluimert digitaal te ontsluiten en het via internet toegankelijk te maken. Door ons verleden weer tot leven te wekken wordt inzichtelijk waaraan aandacht besteed werd of niet en op welke wijze. 

Inmiddels ben ik begonnen met het digitaliseren van de aanwezige tapes (vanaf 1974) nu ik weer de beschikking heb over een goed functionerend tapedeck. Uit dat materiaal komt een kleine selectie op m’n weblogs te staan als voorbeeld van wat mogelijk en wenselijk is. Met een beperking moet u bij het beluisteren rekening houden, de technische kwaliteit. Dat deze niet steeds optimaal is lag aan de ontvangstkwaliteit van de gemeenschappelijke antenne-inrichting, die ronduit bedroevend was. De meeste programma’s zijn daarom in mono opgenomen vanwege de S/R verhouding. 

Om meer dan een reden laat ik nu als illustratie enkele boekbesprekingen horen. Eerst een tweetal m.b.t. een biografie over  Walter Benjamin van Werner Fuld. Vervolgens komt Peter von Haselberg aan het woord. De opnames zijn van WDR 3 uit de periode 1978/80.


Werner Fuld – Biografie Walter Benjamin (Hanser Verlag)

 

“Was einmal Deutsch bedeutet hat”




Wat te doen?

Mensen die zich niet kunnen voorstellen hoe anderen verder te helpen om maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen zullen zich dit nooit afvragen. Hun doel is duidelijk, het belang van het eigen individu, al het overige is voor hen een hiervan afgeleide.

We herdenken nu de Oktoberrevolutie. Lenin vroeg zich af, wat te doen?
Is een overgang mogelijk van een feodale naar een socialistische samenleving?
Is een socialistische revolutie die zich beperkt tot één staat mogelijk of is ze gedoemd te mislukken?

Wat zegt een regelrechte onbenul:


“Ik heb niets met Lenin omdat ik zijn werken begrijp
Bannon heeft iets met Lenin omdat hij diens werken niet begrijpt (en ook niet kent).”

 


We laten Lenin zelf aan het woord dan kunt u er kennis van nemen.  Over volksvertegenwoordiging, over het staatsmodel, dat hij voorstaat, analoog aan de posterijen.


Enkele bladzijden om te begrijpen dat deze man volgens eenvoudige, je zou geneigd zijn positivistische, schema’s dacht. Wederom dus een reproductie. Hopelijk stimuleer ik hiermee tot het raadplegen van bronnen. Onmondig maken en onmondig houden is voorbehouden aan autoritair denkende mensen. 

Als je stelt dat je iemands werken begrijpt en dat je er “niets mee hebt”, maar verder je mond houdt, heb je niets te zeggen. Ik kan dat rustig stellen, want het citaat stamt van de man die me ooit ter verantwoording wilde roepen. Ik weet nog steeds niet waarom, toch wenst hij verder te zwijgen als het graf, terwijl hij leugens en smaad verkondigde en verkondigt over mijn persoon.

Van lieverlee heb ik leren begrijpen dat mensen die in een gesloten wereldbeeld leven zo te werk gaan. Maatschappelijk relevant wordt een dergelijke houding als ze politieke implicaties heeft zoals in het geval van een wederopkomst van het fascisme, eufemistisch aangeduid als populisme. Ze functioneren als nuttige klerken, ik zei het al vaker. 

Weer terug naar Walter Benjamin. Het verleden niet meedenken en het vernietigen sluit een revolutionaire verandering uit.


“Moskauer Tagebuch”

 

Bespreking door Peter von Haselberg

WDR 3 – 30-10-1980

 

 


 


Uitgelicht gif: bron 30000fps

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.