Geen bewijs? Wel verkapte bedreigingen? U bent de lul…

René Magritte: Liaisons dangereuses (1936)Walter Benjamin, een van Duitslands grootste auteurs, in zekere zin misbruikt door zijn collega’s van Adorno tot Brecht, op de vlucht voor de nazi’s. Zijn zelfdoding in de Pyreneeën blijft met raadsels omhuld. Steeds weer duiken er nieuwe manuscripten van hem op, steeds weer komen nieuwe facetten boven van zijn veelzijdige persoonlijkheid. Zijn Passagenwerk hoort voor iedereen die zich met stad en land bezighoudt basisliteratuur te zijn. Helaas is dat niet zo.

“Schicksal und Charakter”,  “Die Aufgabe des Übersetzers”, “Das Kunstwerk im Zeitalter seiner technischen Reproduzierbarkeit”, “Paris, die Hauptstadt des XIX. Jahrhunderts”, “Berlin und Moskau”…  Zijn literaire essays, o.a. over Karl Kraus. Onder “Über einige Motive bei Baudelaire” citeert hij uit “Les Fleurs du mal”:

“Hypocrite lecteur, – mon semblable, – mon frère!”

U begrijpt dat iemand die zich met zijn beeltenis tooit, over wiens lippen geen onvertogen woord komt, onze sympathie verdient. Voor hem zal Walter Benjamin als lichtend voorbeeld gelden, mag je veronderstellen.

Vandaag doet hij een oproep: “Lieve volgers. Graag jullie medewerking om de lasternede @JackKropotkin van Twitter verwijderd te krijgen.” Het voorspel… Niets nieuws onder de zon. Bijna zou je zeggen, is dit alles, waar maak je je druk over? Bij Krapuul wringen ze zich steeds in allerhand bochten om vooral aan te tonen dat ze het niet zijn, antisemitisch. Onwillekeurig denk ik dan aan Wilders.

Die oproep echter van Walter, wat daarvan te denken? Loopt hij nu ook mee met de grote stroom, met de massa, als een arbeider aan de machine, als een automaat? Zie Benjamin, zie Marx. Een kwestie van selectieve waarneming, om een vriendendienst te bewijzen? Conformeert hij zich nu aan de methodes van Krapuul nu het hem te nakomt? 

Een oproep doen om iemand van internet te verwijderen, dat zijn de methodes van Krapuul en haar aanhangers. Treed Walter definitief tot deze gelederen toe? Tot een groepje tot op het bot hypocriete lieden? Dan krijgt dat citaat van Baudelaire voor mij een speciale klank, een wanklank. Dan dien ik te beseffen dat ik van deze man nooit iets te verwachten had en nooit zal hebben. 

Zijn collega’s, voor wie het niet duidelijk mocht zijn, stellen alles in het werk om Tibaert een stille dood te laten sterven op internet. Ze voegen zich in een langere traditie ontsproten aan geesten die doordrenkt zijn van de fascistische Leitgedanke: een waarheid, onze waarheid. Krapuul heeft zich hierbij naadloos aangesloten.

Ach, en wat zie ik nu?


@huibree mooi wapenfeit, Huib

huibree  Dat zei ik indertijd ook tegen @diederiksamsom. Toen verdween hij van twitter. https://t.co/tMQ43VZFhl 10:48pm, Aug 15

 


De wapenfeiten van Huib: bedrog, laster, smaad, bedreigingen, intimidatie. Het is maar waar je trots op bent. O ja, twee jaar geleden riep de man dat het OM een onderzoek naar Tibaert geopend had. De man van het “bewijs”.  Vertrouw jij werkelijk een dergelijke man, Walter? Uiteindelijk wordt hij de lul, dat zul je zien. Wat dacht je overigens van Ina en André? 

Walter, lees in dit stukje i.p.v. mijn naam je eigen naam. Misschien word je dan duidelijk waarop die Krapuul figuren zich jegens Tibaert baseren. Toch mooi, dat ik dit soort lesjes kan laten zien. Leren mensen een beetje kijken en nadenken in de geest ook van Walter Benjamin, vind je niet? 

En verder? Mijn hoofd boven het maaiveld van de polder uitsteken doe ik dagelijks, letterlijk en figuurlijk. Kost me echt weinig moeite… 


Uitgelicht: bron – Ingevoegde afbeeldingen afkomstig uit een 16e eeuws Arabisch manuscript betreffende machines.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.