Een mooie vuistregel…

Fred Moore girl from 1943 Disney Air Force training film “Theory of the C-1 Autopilot”
Mensen zijn in wezen goed…
Mensen zijn in wezen slecht…

 
Hoe treedt je vervolgens mensen tegemoet? Met open vizier of met wantrouwen? Het laat zich makkelijk raden. 

Verstandige mensen gaan er vanuit dat mensen niet a priori goed of slecht zijn, maar dat de omstandigheden overwegend bepalend zijn voor iemands handelen. Een linkse traditie. De rechtse zegt, geef ze niet de vrijheid, hou ze onder controle, de vrijheid kunnen ze niet aan. Het is slechts een minderheid gegeven te bepalen wat maatschappelijk goed of fout is. 

Ben je gehaaid, wil je de kluit belazeren, iemand zwart maken, dan maak je van die wetenschap gebruik. Dan maak je misbruik van het vertrouwen dat mensen je schenken, dan ga je lasteren. Dan neem je je alle vrijheid die je maar krijgen kunt om je doel te bereiken en verwerf je macht en aanzien in bepaalde kring. 

Mijn hypothese, mensen die uitgaan van het slechte bij de ander deugen niet. Ze gaan eerder af op laster en bedrog zonder zich nog over feiten te bekommeren. Het zo gevormde oordeel staat vast en blijft tot in lengte van dagen zo staan. 

Mijn remedie hiertegen is een doodeenvoudige, laten zien wat men zoal over je te melden heeft. Ze dwingt lasteraars en bedriegers met feiten te komen, die ze uiteraard nooit kunnen geven. Het is politiek en journalistiek een probaat wapen, waar nauwelijks gebruik van gemaakt wordt. Denk maar eens aan die wetmatigheid die Wilders voorgeeft t.a.v. “de” islam en “het” fascisme. Ze is een door en door fascistische die hij nooit of te nimmer waar kan maken.

Op het persoonlijke vlak is het al helemaal eenvoudig: pedofiel, antisemiet, alcoholist, neo-nazi, misogyne, schender auteursrecht, bedreiger van kinderen, leugenaar, bedrieger, lasteraar, schizofreen, dement, alzheimer, werkschuw, narcist, rat, onderkruipsel, het doodschoppen niet waard… Ik zou zo zeggen, kom maar op. Maar dat is voor de buitenstaander niet echt interessant en nauwelijks relevant. Relevant is dat mensen die dergelijke praktijken in volle bewustzijn beoefenen, niet alleen op het persoonlijk vlak, maar ook politiek te verachten en gevaarlijke figuren zijn. 

Zijn ze in wezen bang en laf met  een paranoïde inslag, heb ik me al vaak afgevraagd. Geen enkele van die personen die mij wensen te belasteren is ooit ingegaan op door mij concreet gestelde vragen m.b.t. hun wandaden. Al ruim vijf jaar wacht ik op simpele antwoorden. Stel je voor, deze mensen waren politiek en journalistiek actief, wat konden we van hen verwachten? Fake news en propaganda zou waarschijnlijk het antwoord dienen te zijn. Nu doen ze het al jaren in alle stompzinnigheid zo…


 

 

 

November 2013. Even later verdwenen mijn blogspots… Men was er een jaartje mee bezig geweest en eindelijk was het gelukt. Hun wandaden tonen, dat mag niet, dat kan niet, dat is pas schandelijk. Een censor, ook contactgestoord, kon gelukkig voor hen ingrijpen dankzij de opperrechter Google. Wie gaat met dergelijke dwaallichten in zee? Op de eerste plaats wel, gelet op m’n ervaring, bange, onwetende figuren, om niet te zeggen kwezels. Ze verspreiden in al hun kortzichtigheid de laster en smaad en dat was juist de bedoeling van de raddraaiers. Zie ook weer Wilders. Onder ons gezegd en gezwegen, er lopen meer gekken vrij rond dan we voor mogelijk houden. Ze zijn wel de eersten om met dit adjectief rijkelijk te strooien. Het probleem is hoe kunnen we ze tot rede brengen tot voordeel van ons allen? 

Blijf hoe dan ook mensen met vertrouwen tegemoet treden, zelden kom je bedrogen uit. Mijn ervaring, mijn vuistregel. De bedriegers vallen sowieso door de mand…

 
Afbeeldingen: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.