De debiliteit voorbij

Erno Vadas: Contemplatie (1938)
Mag je van iemand die zich verkiesbaar stelt voor een parlement enig inzicht verwachten over heel gewone alledaagse zaken? Hoe we ons voedsel betrekken bijvoorbeeld, over de waterhuishouding en ons drinkwater, hoe afval verwerkt wordt, hoe we ons (moeten) verplaatsen, wat wonen betekent, hoe de gebouwde omgeving tot stand komt, waarvoor energie nodig is en hoe we die betrekken? Op zijn minst, en bovendien dient hij weet te hebben hoe een en ander gefabriceerd wordt, wie ervan profiteert. Neem onze kleding bijvoorbeeld, of thee en chocola.

Wilders en z’n concurrent Baudet weten hier niets vanaf, nog sterker, ze willen het niet weten. Hun waarden en normen laten ze zich dicteren door banken, investeringsmaatschappijen, de beurs, Shell, Philips en Unilever, om maar enkelen te noemen, volgens de wetmatigheden van het kapitaal zoals ze verordonneert worden door Uncle Sam. Vrijhandel met of zonder chloorkippen, met het wapen, atomair, biologisch, chemisch of geheel ouderwets met kogels en granaten in de hand of binnen bereik. Niet goedschiks, dan kwaadschiks is ook het adagium van dat illustere tweetal.

Ooit stelde Wilders voor Limburg terug aan de Limburgers. Er staat een petro-chemische industrie, in handen van Saudi’s. Je zou zo denken een mooiere vorm om zaken die volledig uit de hand zijn gelopen te corrigeren, is er niet. Het is zelfs koren op de molen, zou je denken, om die Saudi’s met die hele industrie het land uit te smijten, die Saudi’s n.b. financiers van terreur. Nee, Wilders zwijgt er in alle talen over.

Een aantal tweets stuurt Wilders dezer dagen door waaruit slechts een conclusie valt te trekken, niemand heeft wat van die man te verwachten, op de eerste plaats zijn kiezers niet. Stel je zo iemand eens voor als bovenbaas bij een of andere firma of instelling. Waarschijnlijk wordt een dergelijke onbenul er binnen de koste keren meteen uitgetrapt. Stel je eens voor, dat hij het politieke bedrijf wel serieus nam en in dienst van het volk, rapporten ging bestuderen, vragen ging stellen en in dialoog ging. Wat zou dan gebeuren? Nee, dat zal niet gebeuren, dan gaat hij telkenmaal onderuit, wordt hij tot hofnar van het gezelschap. Waarom wordt die man in Den Haag dan wel getolereerd en door de media met alle omzichtigheid behandeld?

Deze man en z’n makker van die andere club beschouwen mensen principieel als infantiele wezens, omdat ze de belangen wensen te dienen van hen, die de wereld volgens een eigen agenda vanuit een winstgevende optiek ingericht willen zien en daar alles ondergeschikt aan maken. Het zijn zij, die ooit Hitler aan de macht hielpen en nu doende zijn met hun vermoedelijk laatste ronde. Ze hebben het maar wat makkelijk dankzij Gates en Zuckerberg, deze protagonisten van de Nieuw Vrijheid, een realiteit creëren ze die niet fascistisch mag heten. Wat dan wel?

Ter illustratie nog de tweets van Wilders, lachwekkend knutselwerk feitelijk met een zo mogelijk nog grotere stompzinnige inhoud. Elke normaal begaafde scholier in het middelbaar onderwijs kan hier de vloer mee aanvegen. Heeft Baudet het daarom steeds over het indoctrineren van kinderen?
 
Uitgelichte foto: Erno Vadas – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.